Sommerinterview med Anna Grue


Anna Grue Foto: Line Thit Klein

Anna Grue er meget glad for hunde – ligesom hendes hovedperson i Den Skaldede Detektiv-serien, Dan Sommerdahl. Og det undrer ikke, at der selvfølgelig indgår en hund i et skønt sommerminde fra Anna Grues barndom. Foto: Line Thit Klein

Sommerkavalkade: Ugens krimiforfatter er Anna Grue, der elsker lidt gammeldags ord som stedse og fjæle. I øjeblikket arbejder hun på en roman, der ikke er en krimi. Når den roman er færdig, kaster hun sig over syvende bind om Dan Sommerdahl.

Hvad skal din sommer gå med?

– Jeg skal skrive hele sommeren, men det er bestemt ikke noget offer. For tiden arbejder jeg på en roman, som ganske vist ikke er en krimi, men ret spændende alligevel, og jeg glæder mig hver eneste morgen til at komme i gang og finde ud af, hvad der sker med mine personer. Så snart den bog er afleveret, går jeg i gang med syvende bind i Den Skaldede Detektiv-serien.

Fortæl om et skønt sommerminde fra din barndom:

– På min otte års fødselsdag var vi på bilferie i Sydengland og boede på Bed & Breakfast. Da mine forældre kom med morgenbakken, smuttede værtindens sorte puddel med ind, og i et par korte, vidunderlige øjeblikke troede jeg, at han var min fødselsdagsgave. Det var han så ikke, men da mine forældre havde set, HVOR glad jeg blev, besluttede de at give efter for mange års plagerier. Et par måneder senere fik jeg så min første hund – en stor, sort puddel ved navn Bimbo.

Er der en bestemt læseoplevelse, som du forbinder med en sommer?

– Jeg glemmer aldrig den sommer, da jeg første gang tyrede de fire bind i Elizabeth Jane Howards Cazalet-krønike igennem. Den romankvartet er simpelthen som at spise en dessert, hvor man lige skal have én mundfuld til. Gribende og velskrevet og spændende.

Har du et favoritord, som du er ekstra glad for?

– Stedse. Fjæle. Portemonnæ. Telefonistinde. Og mange, mange flere. Jeg elsker lidt gammeldags ord, men de er svære at passe ind i en moderne krimi. Det er én af grundene til, at jeg er så vild med at skrive noget, der foregår for et halvt århundrede siden.

Hvilken skønlitterær bog har/har haft stor betydning for dig?

– Jeg bliver aldrig, aldrig træt af Charles Dickens, der kunne kunsten at skrive spændingsromaner, hvis bærende plot omgives af (og af og til druknes i) et mylder af sidehistorier. Særligt elsker jeg David Copperfield, men også Store forventninger og Bleak House har alt, hvad der skal til.

Hvis folk kun læser en enkelt krimi i deres sommerferie, hvilken bog vil du så anbefale?

– Kate Atkinsons Tog tidligt af sted, tog hunden med. Den starter med to hændelser: En midaldrende kvinde køber et barn, der bliver mishandlet, og en mand stjæler en hund, der får tæv. De to parallelle historier flettes ind i hinanden, der sker et enkelt mord i forbifarten, og man slipper ikke bogen, før alle tråde er redt på plads. En helt igennem velkomponeret, finurlig og begavet krimi – bind fire i serien om privatdetektiven Jackson Brodie i Edinburgh. Alle oversat til dansk.

Hvad skal du selv læse i løbet af sommeren?

– Jeg har en hel stak liggende klar: Den nye A. J. Kazinski: Forfølgerne, Pierre Lemaitre: Alex og Fredrik Backman: En mand der hedder Ove. Plus en hel bunke research-litteratur, som jeg ikke vil belemre Vild Med Krimis læsere med.

I næste uge kan du møde krimiforfatter Jesper Stein her på bloggen.

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.