Sommerinterview med Lotte Petri 2


Rosens navn af Umberto Eco er en bog, som Lotte Petri har læst flere gange.

Især Sjöwall og Wahlöös krimier om Beck har betydet meget for Lotte Petri.

Sommerkavalkade: Krimiforfatter Lotte Petri har skrevet tre bøger om lægen Selma Eliassen, og der er en fjerde på vej. Det var bl.a. Sjöwall og Wahlöös krimier om Beck, der fik Lotte Petri i gang med at skrive.

Hvad skal din sommer gå med?

– Jeg satser på en god dansk sommer med dejligt vejr og tilbringer den i sommerhuset i Hornbæk. Jeg er i gang med at skrive min fjerde krimi færdig – en efterfølger til Sort Død. Når manuskriptet er sendt til forlaget, vil jeg nok holde lidt ferie, men samtidig begynde at tænke over plottet til en ny krimi. Som forfatter holder man aldrig helt fri, tror jeg – man går altid og tumler med både små og store udfordringer i forhold til det plot, man arbejder med, og en god idé kan komme på de mærkeligste tidspunkter. Så gælder det om at skrive dem ned, for man er hurtig til at glemme.

– Jeg starter altid et nyt bogprojekt med at interviewe researchpersoner, og det er i mødet med dem og deres miljøer, at jeg henter inspiration, og historier opstår, og handlingen begynder at tegne sig. Selvfølgelig har man altid en overordnet idé med bogen, men det er tit, at det ændrer sig i mødet med spændende eksperter og repræsentanter fra det univers, man interesserer sig for.

– Når jeg ikke skriver, går tiden med at nyde sommerlandet. Vi bor tæt ved stranden, og jeg har ambitioner om at tage en dukkert hver dag, men skal lige tage lidt tilløb. Derudover går jeg tur med labradoren Bella i Hornbæk Plantage, hvor den må løbe uden snor, hvilket den elsker. Jeg har lige fået min datter hjem fra et tremåneders ophold i Afrika, hvor hun arbejdede som frivillig på et hospital. Hun kan fortælle om dramatiske børnefødsler og forholdene på de lokale børnehjem, der gør, at man føler sig voldsomt privilegeret som dansker. Hun tager et sabbatår, inden hun starter på sit studium, så vi skal forhåbentlig tilbringe meget tid sammen.

Fortæl om et skønt sommerminde fra din barndom:

– Det er nok somrene i Hornbæk, der er gået med strandture med madkurv, hvor jeg badede næsten konstant. Jeg har altid været glad for vandet og gik til svømning i Hornbæk hos en lidt excentrisk ældre dame, som altid var utroligt brun, var iført selvlysende bikini og bar solbriller. Vi startede med sandsvømning og lavede ”sandengle” som opvarmning. Svømmeholdet blev derefter smidt i baljen, næsten uanset, hvor meget det blæste, og høje bølger var ikke nogen hindring. Dengang havde man rigtige korkbælter, og det var ikke meget, de oppebar. Det var altid en skøn fornemmelse at have svømmet længe og mærke den tunge, afslappede fornemmelse i kroppen.

Er der en bestemt læseoplevelse, som du forbinder med en sommer?

– Jeg har slæbt Rosens Navn af Umberto Eco med rundt i sommerlandet. Udover at være en knald god middelalderkrimi er bogen også historisk en sand guldgrube, og jeg har læst den flere gange siden. Det er jo noget af en mursten med masser af citater på latin. Jeg er klassisk-sproglig og forsøgte for sjov at oversætte nogle af citaterne og fik således øvet mig på latinske verber. Den kan også anbefales at læse, efter at man har set filmen, som også er fantastisk.

Har du et favoritord, som du er ekstra glad for?

– Fluorescerende er et lækkert ord, men det går jo ikke at bruge det for mange gange.

Hvilke skønlitterære bog har/har haft stor betydning for dig?

– Maj Sjöwall og Per Wahlöös krimier har betydet meget for mig – faktisk tror jeg, at det var deres forfatterskab, der fik mig i gang med at skrive. Særligt gjorde Manden på altanen virkelig indtryk på mig. Jeg har faktisk genlæst den for nylig, fordi jeg stadigvæk kan genkalde mig den uhyggelige stemning.

Hvis folk kun læser en enkelt krimi i deres sommerferie, hvilken bog vil du så anbefale?

Spion for gud af Juan Gomez-Jurado er en meget spændende krimi om en morderjagt i Vatikanet, som kun kan anbefales. Den minder lidt om Dan Browns bøger.

Hvad skal du selv læse i løbet af sommeren?

– Jeg er ret vild med Johan Theorin – særligt Sankt Psyko – og glæder mig til at læse Gravgæst.

PS: Fik du ikke læst anmeldelsen af Sort død, finder du den her


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Sommerinterview med Lotte Petri