Krimilitteratur: En god historie er en god historie – uanset genre. Basta.
For nylig har jeg fået tre spøjse spørgsmål:
- Hey, er du ikke Hanne Boel? Ordene kom fra en lille mand på hovedbanegården i København. Øh.. Jeg er godt 15 år yngre end sangerinden, vejer væsentlig mere end Hanne Boel, er korthåret, snakker jysk og bærer markante briller. Og min sangstemme ønsker du ikke at høre. “Selvfølgelig er jeg det”, råbte jeg smilende tilbage til manden, der nok havde et par procenter for meget i blodet.
- Hvorfor bruger vi ikke ordet amusant noget mere? Når nu det er sådan et morsomt, fornøjeligt og spændende ord?, ville min veninde vide. Også et spørgsmål, der fik mig til at grine. Nu har jeg brugt ordet amusant her – og opfordringen til at give ordet nyt liv er hermed givet videre.
- Blogger du kun om krimier og ikke om rigtig litteratur? Spurgte en bekendt af en bekendt, da vi forleden var til noget sammenkomst-halløj.
Suk. Alle jer, der trofast følger bloggen, ved, at det ikke er første gang, jeg skal forholde mig til det spørgsmål. Og gennem årene har jeg interviewet en pæn portion krimiforfattere, der fortæller, at de indimellem bliver spurgt om, hvornår de skriver en rigtig roman.
HOLD. NU. OP. Når noget er godt, er det godt. En god historie er en god historie – uanset genre. Der findes krimier, der er dårligt skrevet, hvor plottet er slattent, og hvor personkarakteristikker er flade og klicheagtige. Selvfølgelig gør der det.
Men der findes også havebøger, digte, biografier, erindringer, ungdomsbøger, børnebøger, essays, historiske romaner, kogebøger, hobbybøger, tegneserier, kunstbøger, debatbøger, antologier og skønlitterære romaner, der ikke er værd at bruge tid på. Heldigvis findes der også det modsatte, og det gælder alle genrer.
Jeg elsker citatet her fra krimiforfatter Susanne Staun. Ordene faldt år tilbage, da hun blev interviewet til Informations krimitillæg:
Hvad er en krimi? En krimi er en litterær genre, der kræver to ting: Et mord og en opklaring. Hvordan pokker kan det forhindre nogen i at begå god litteratur?
I et interview for nylig i Politiken sagde den 86-årige forfatter John le Carré, der er aktuel med ny spændingsroman, sådan her til journalist Carsten Andersen:
Da jeg holdt releaseparty, var der i løbet af aftenen to, der sagde, at de desværre ikke havde læst mine bøger, eftersom de ikke læste spionromaner. Okay, hvorfor fanden er I så kommet?, tænkte jeg. Enhver roman kan jo overskride sin egen genre. Hvis det virker, så virker det.
(Tak til Ole Tornbjerg for link)
Den gode litteratur længe leve. Krimigenren længe leve. Og leve, det gør genren helt bestemt. Blot inden for de næste par dage udkommer sprøde nye krimier som Arne Dahls Indland, Karin Fossums Hviskeren og Camilla Läckbergs Heksen.
Jeg giver dig helt ret i punkt 3.
Tak Helle. Sådan!
Og tak for de mange kommentarer, du flittigt har smidt her på bloggen gennem årene.
Bedste hilsner fra
Rebekka
For mig er krimier den bedste form for litteratur, for jeg knuselsker genren <3
Hørt, hørt. Undrer nok heller ikke nogen, at jeg også er mest vild med krimigenren. Men jeg anerkender da, at der bliver skrevet suveræne bøger i andre genrer også.
Mange hilsner fra
Rebekka
Dit blogindlæg amuserer (verbum) mig virkelig, og nu ligger det amusante (adjektiv) i at se, om ordet kan vinde indpas i et nutidigt sprog.
(Med hjælp fra Den Danske Ordbog).
Jeg kan godt forstå, at du kom til at grine af punkt 1 – frisk svar! Punkt 3 er dog ganske rigtigt temmelig trættende, men godt, at du og andre kan give igen.
God weekend – en del af min bliver med Heksen
Haha……
God fornøjelse med Läckberg.
Vh Rebekka