Uindviet jord af Hannah Kent


Uindviet Jord Af Hannah Kent er udgivet af Forlaget Hetland. Bogen er den unge australske forfatters debutroman.

Uindviet jord af Hannah Kent er udgivet af Forlaget Hetland. Det er en utrolig indbydende bog. Både uden på og inden i. Bemærk at bogens sider er sorte set fra siden. Lækker detalje.

Anmeldelse: Uindviet jord af Hannah Kent er mere et historisk drama end en krimi selvom handlingen centrerer sig omkring mordet på to mænd. Romanen er baseret på autentiske personer og hændelser og er en stærk og gribende læseoplevelse.

Det er længe siden, jeg har læst en så smuk og indbydende bog som Uindviet jord. Utrolig lækker indpakning. Heldigvis er indholdet også værd at bruge tid på.

Tjenestepigen Agnes Magnúsdóttir er den sidste person, der bliver henrettet i Island. I 1829 bliver hun dømt til døden i det nordlige Island for sammen med to andre at have stået bag mordet på to mænd.

Vi følger Agnes i den sidste tid før henrettelsen, hvor hun – i mangel af fængsler på den tid – bliver sendt ud til en foged og hans familie. Hun skal arbejde og hjælpe til på familiens gård, indtil hun venter på – i bogstaveligste forstand – at få hugget hovedet af.

Gennem Agnes’ tanker i jeg-person og hendes samtaler med den unge, sympatiske præst Toti, der skal redde hendes sjæl inden henrettelsen, lærer vi Agnes’ baggrund og liv at kende. Og sikke et liv.

Vi mærker kulden. Lugter fårene. Smager skyren. Tynges af Agnes’ desperation for at få lov til at leve. Bogen er proppet med fine beskrivelser og billedrige detaljer af livet anno 1829. En tid, hvor fattige folk som Agnes levede af andres nåde. Og hvor hverdagen var hårdt slid – selv for en foged og hans familie. En tid, hvor den barske islandske natur krøb med ind under tæppet om natten og dannede rimfrost.

Det interessante ved fortællingen er især udviklingen i forholdet mellem Agnes og familien, der er tvunget til at huse hende. I begyndelsen afskyr de hende. Langsomt får Agnes mere autoritet og vægt i familien.

Hannah Kent skriver medrivende, usentimentalt og ubesværet. Jeg kan godt forstå forfatterens fascination af Agnes. Og det store spørgsmål er selvfølgelig: Er hun skyldig eller ej? Og ja. Jeg fik våde øjne, da jeg læste de sidste sider.

Forfatteren er australier. Hun har været optaget af historien om Agnes Magnúsdóttir, siden hun som 17-årig var udvekslingsstudent i Island. Hun har lavet en omhyggelig research, og det har været vigtigt for hende at gøre bogen så realistisk og virkelighedsnær som mulig. (Undrer du dig over, at jeg skriver i og ikke på Island, så læs her)

Jeg kunne dog godt have undværet bogens uddrag fra historiske breve, dokumenter og betegnelse fra f.eks. kirkebøger og retsdokumenter. Det bliver stift. Det havde været stærkere at få forfatterens fine og medrivende fortolkning af hele forløbet evt. suppleret med et efterord.

Trods lidt rigeligt leksikonviden er det en stærk oplevelse at læse Uindfriet jord.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.