A. J. Kazinski og mere mellem himmel og jord 4


Jacob Weinreich (tv) og Anders Rønnow Klarlund er igen klar med en Niels Bentzon-krimi. Og i Den genfødte morder sender de deres hovedperson ud på noget af en rejse. Foto: Rebekka Andreasen

Jacob Weinreich (tv) og Anders Rønnow Klarlund er igen klar med en Niels Bentzon-krimi. I Den genfødte morder sender de deres hovedperson ud på noget af en rejse. Foto: Rebekka Andreasen

Den 4. juni udkommer A. J. Kazinskis tredje bog om Niels Bentzon, Den genfødte morder. Sammen med en håndfuld andre bogbloggere mødte jeg i går forfatterparret bag Kazinski.

Denne sidste fredag i maj er Helle Thorning-Schmidt, Nicolai Wammen og andre toppolitikere på besøg i Aarhus. Mens statsministeren, finansministeren og justitsministeren fremlægger socialdemokraternes valgoplæg i Musikhuset i Aarhus, har jeg fornøjelsen af at være i selskab med ikke politiske stjerner, men krimistjerner – nemlig A. J. Kazinski.

Makkerparret bag pseudonymet er Jacob Weinreich og Anders Rønnow Klarlund, og de har stor succes med deres serie om Niels Bentzon, der er gidselforhandler ved Københavns Politi. Og nu er de, ligesom politikerne, på turné i det jyske for at fortælle om deres arbejde: Den genfødte morder, der er en selvstændig efterfølger til Den sidste gode mand og Søvnen og døden.

Jacob Weinreich er far til tre børn og skriver, når det lige kan passe ind. F.eks. når han sidder i et omklædningsrum i Fremad Amager,  når et af børnene er til fodbold. Foto: Rikke Andrup Jensen

Jacob Weinreich er far til tre børn og skriver, når det lige kan passe ind. F.eks. når han sidder i et omklædningsrum i Fremad Amager og er til fodbold med et af børnene. Foto: Rikke Andrup Jensen.

At parret skriver under pseudonym skyldes en heftig konflikt, som makkerparret havde, da de var i gang med at skrive den første krimi i serien. Faktisk sagde Jacob Weinreich til Anders Rønnow Klarlund, at han aldrig ville se ham igen. Fortæller de med smil på læben i dag. Den første Bentzon-krimi hang i en tynd tråd. Men da Den sidste gode mand blev solgt til en række lande, inden den danske udgivelse, ” kiggede jeg på min netbank og tænkte, at det måske ikke er en dårlig ide at få udgivet den bog”, som Jacob Weinreich lunt fortæller.

En erhvervscoach rådede dem til at opfinde en fiktiv person, som de kunne bruge, når de skulle skælde ud eller kritisere hinanden. Sådan blev Kazinski født: En sur, jødisk/polsk redaktør fra Brooklyn, der aldrig er tilfreds med noget. At opfinde ham reddede deres samarbejde. I dag er de ikke kun kolleger og samarbejdspartnere, men også rigtig gode og nære venner.

Oraklet i Delfi-fetish og gode gamle Sokrates

De er begge klædt i mørke jakker og lyse skjorter. Og de gestikulerer, når de bliver ivrige f.eks. da de fortæller om deres “Oraklet i Delfi-fetish” og fascination af antikkens store tænkere og filosoffer som f.eks. Aristoteles. Og Sokrates, som på en eller anden måde sniger sig med i alle bøgerne om Niels Bentzon. Den genfødte morder er ingen undtagelse. De bruger også armene til at fortælle med, da de begge fastslår, at det har været som at komme hjem at skrive om Bentzon. Som at komme tilbage til udgangspunktet. De har nemlig skrevet et par andre bøger sammen siden 2012, hvor 2. del af Bentzon-serien udkom.

Nogle gange fuldfører de hinandens sætninger. Som et kærligt gammelt ægtepar. Men der er også masser af forskelligheder. Jacob Weinreich er mere tilbageholdende og eftertænksom, mens Anders Rønnow Klarlund har større armbevægelser, kraft på stemmen og hurtigt griber et spørgsmål og serverer et svar.

Læser bogen højt

Men de skriver med én stemme, selvom de kalder deres skriveproces totalt kaotisk. Supplerer hinanden godt. De understreger, at det er en fordel at være to om at skrive. Det er sjovere. Og mere inspirerende. Og efterhånden kan de ikke længere se, hvem der skriver hvad, fordi de retter i hinandens tekster på kryds og tværs. De læser altid bogen højt for hinanden, når den er gennemarbejdet. På den måde kan de høre, om sproget fungerer. Om bogen fungerer.

– Det er knaldhårdt arbejde, men det er nødvendigt. På det tidspunkt fylder bogen rigtig meget, og man er ved at få nok, fastslår Jacob Weinreich.

Anders Rønnow Klarlund supplerer:

Det er det hårdeste i hele processen ved at skrive en bog. At læse den højt. Og man kan blive rasende over, at der er noget, der ikke fungerer og skælder og smælder. Men så er det bare med at skrive om.

Jacob Weinreich og Anders Rønnow Klarlund er i gang med researchen til den 4. Bentzon-krimi. De arbejder også på en efterfølger til Forfølgerne. Foto: Rikke Andrup Jensen.

Jacob Weinreich og Anders Rønnow Klarlund er i gang med researchen til den 4. Bentzon-krimi. De arbejder også på en efterfølger til Forfølgerne. Foto: Rikke Andrup Jensen.

I alle bøger om Bentzon har forfatterparret været optaget af det metafysiske. Af det guddommelige og overnaturlige. Allerede i første bind har Hannah, som hovedpersonen Bentzon nu er gift med, en nærdødsoplevelse af et liv efter døden. At ikke alt er rationelt og logisk i Niels Bentzon-universet, er der en grund til:

Anders Rønnow Klarlund:

Jeg er opvokset i et strengt ateistisk hjem. Jeg måtte ikke deltage i kristendomsundervisningen for min far. Og de andre i klassen gik til konfirmationsforberedelser og fortalte, at de havde snakket om Gud og fået kage. For mig blev religion noget forbudt, og så blev det spændende. Og jeg begyndte lidt i hemmelighed at læse lidt i Bibelen.

Han er overbevist om, at der er meget mere mellem himmel og jord. Faktisk “fuldstændig stensikker”, som han siger. Anders Rønnow Klarlund blev optaget på teologi-studiet, men da han samtidig havde hul igennem med en spillefilm, valgte han at gå den kunstneriske vej.

Jacob Weinreich:

Jeg tror ikke en skid på det, men det har alligevel altid optaget mig. Religion og det overnaturlige er en fælles interesse.

En del af bogen er blevet til i Lissabon. Byens mange stejle, snævre gader gav på en eller anden måde liv til ideen om at grave ned i sindets krinkelkroge. I Den genfødte morder bliver Niels Bentzon sendt undercover som patient på Sikringen for de farligste forbrydere i landet. Blandt skizofrene voldsmænd og massemordere skal Bentzon opklare et mord på en overlæge. Forfatterne skåner ikke deres hovedperson. Men der er heller ikke meget fest og ballade ved at være på Sikringen, hvor spændetrøjer, heftig medicinering (med ditto bivirkninger), elektrochok og vold er en del af dagligdagen.

I forbindelse med researchen til bogen har A. J. Kazinski besøgt lukkede psykiatriske afdelinger og talt med både patienter og læger. Research, der bliver til vigtige detaljer i bogen. De detaljer, der får det til at leve, som Jacob Weinreich udtrykker det. Forfatterne besøgte f.eks. Bjørn Kaldan, der er speciallæge i psykiatri, og som har været psykiater på flere af Danmarks psykiatriske hospitaler. Da de fortalte ham om deres ide, sagde Kaldan:

Sikke en god ide. Bentzon kan sikkert godt narre lægerne, men de sindssyge vil gennemskue ham.

Om Niels Bentzon bliver afsløret, må du vente med at finde ud af til den 4. juni, hvor Den genfødte morder udkommer.

- Det er et kæmpe privilegie at vi kan leve af vores fantasi, mener parret bag A.J. Kazinski. Foto: Rebekka Andreasen

– Det er fuldstændig fantastisk, at vi kan leve af vores vanvittige fantasi, siger parret bag A.J. Kazinski. Foto: Rebekka Andreasen

Da seancen med krimiforfatterne er færdig, går jeg forbi Nicolai Wammen med favnen fuld af roser. Jeg er en af de mange, der er i tvivl om, hvor jeg sætter mit kryds den 18. juni. Jeg vakler. Men jeg vakler ikke, når det gælder Jacob Weinreich og Anders Rønnow Klarlunds fælles krimiprojekt. Jeg er fan. Og jeg læser trofast med næste gang, der udkommer en Niels Benzon-krimi. Parret er allerede i gang med at researche til bind 4.

Jacob om Anders:

Anders har en rodløshed i sig. Efter et par måneder i Danmark får han udlængsel og skal ud at rejse. Og så er han meget humørsvingende – i positiv forstand. Han kan komme ind på kontoret en morgen og sige, at han ikke har sovet en helt nat, fordi han har været rasende. Han har store armbevægelser. Anders har lært mig, at alt kan lade sig gøre. At alle døre er til for at blive sparket ind.

Anders om Jacob:

Jacob er det mest dedikerede familiemenneske, jeg nogensinde har mødt. Og så er han meget distræt. Nogle gange har man en fornemmelse af, at han går igennem verden, uden at der behøver at ske så meget. Han behøver ikke flytte sig fysisk. For Jacob som forfatter er det meget det indre univers, der er det drivende. Og så er Jacob et meget følsomt og sansende menneske.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “A. J. Kazinski og mere mellem himmel og jord

  • Tove Hornbek

    Som altid leverer du en velskreven anmeldelse, så jeg får lyst til at læse bogen. Jeg kunne godt lide de to første, men brød mig ikke om den næste de skrev. Men nu får de en chance mere.

    • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

      Tak skal du have Tove. Anmelder nu først bogen den 4. juni. Men tak for søde ord alligevel.

    • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

      Tak for de søde ord, Lida. Hyggeligt at også du – og Krimimessen – var til stede den formiddag i Aarhus. Ja, det er en fremragende bog.