Anmeldelse: Blodspor af Julie Hastrup 6


Det er blevet trendy med lakker på bogcovers. Henriette Mørks cover til Blodspor er ingen undtagelse. Men denne gang er det en slags omvendt lakering, hvor baggrund er lakeret og titlen er mat. Bogen udkommer i dag på Politikens Forlag.

Anmeldelse: I dag udkommer Blodspor af Julie Hastrup. Det er den syvende krimi i serien om drabsefterforsker Rebekka Holm. Og en roman om at gøre brutale ting i det, man tror er godhedens navn. Igen har Hastrup skrevet en vægtig, effektfuld politikrimi.

Igennem syv bøger har krimiforfatter Julie Hastrup skrevet om Rebekka Holm – erfaren og grundig drabsefterforsker fra Københavns Politi, der er udstyret med en god portion intuition. Forfatteren har udviklet en hovedperson, der er så kompleks, sammensat og tilpas interessant med udfordringer både privat og professionelt, at halvdelen af fornøjelsen ved at læse en ny Hastrup-krimi er at finde ud af, hvordan det går med Rebekka Holm. Der er solidt flueben ud for: langtidsholdbar og interessant hovedperson, der holder bog efter bog. Efter bog.

Da jeg forlod Rebekka Holm i Mirakelmanden, så det ikke godt ud for hendes svenske politikæreste Niclas Lundell, og i Blodspor forsøger Holm at acceptere, at kæresten er indlagt på et sygehus i Stockholm. Han er i koma.

Da et ægtepar i 50’erne og to ud af parrets tre voksne børn findes skuddræbt i en villa i Birkerød, passer det egentlig Rebekka Holm meget godt at begrave sig i arbejde  – som en slags flugt fra sorgen og den opslidende uvished over Niclas skæbne og fremtid.

Holm får hjælp af makkeren Tatjana og resten af de københavnske kolleger for at finde svar på spørgsmålet om, hvorfor det meste af Familien Friis skulle dø.

Det er en temmelig spændende fortælling, der foregår i flere forskellige samfundslag, og som læser kommer du blandt andet med til den gamle del af Det kongelige bibliotek, Nationalbiblioteket, men der er også en hjerteskærende afstikker til udlandet.

Ikke kun hovedpersonen har Hastrup kælet for, hun har også gjort meget ud af bipersoner, og vi møder flere, der har både aparte og fængende historier. Men en eller to gange i løbet af den knap 450 sider lange roman, tænkte jeg alligevel, arh…, nu kammer det over, nu er det lige ved at blive lidt for stereotypt – selvom den der virkelighed jo ofte overgår fantasien. Men omvendt er bogen dejlig usentimental.

Det er vanskeligt at komme ind på bogens temaer uden at røbe alt for meget. Og jeg kan godt forstå, at romanen, der længe havde en anden titel, har fået ny titel – måske for ikke at afsløre for meget. Det er en krimi om familiebånd, om magt, om massivt svigt og dunkle hemmeligheder, og forfatteren har været inspireret af en virkelig tragedie, der fandt sted i en ikke så fjern fortid.

Hastrup er ikke kun god til scener med action, for bogen indeholder stærke, fine scener, der berører og bevæger og gør, at man lige synker spyttet en ekstra gang. Og giver sine børn et ekstra knus, når de kommer hjem fra skole.

Som vanligt i en Hastrup-krimi er plottet gennemarbejdet og dejligt krydret med blindspor og gysende overraskelser, og ikke uvant en Hastrup-krimi kredser bogen om drab med store følelser bag.

Når man læser Blodspor glemmer man, hvor møjsommeligt og slidsomt det er at skrive en god krimi, fordi bogen glider ned i hurtige og smagfulde portioner. Jeg har flere gange hørt forfatteren sige, at hun skriver intuitivt og på lyst og stemninger, og bliv bare ved med det – det fungerer. Forfatteren har allerede lagt godbidder ud, så mon ikke vi kan forvente en ottende bog om Rebekka Holm?

Blodspor er en virkelig god bog, men min favorit i serien om Rebekka Holm er stadig Mirakelmanden, der er sjette bind i serien.

PS: Bogen er en selvstændig roman, men det giver god mening at læse bøgerne i rækkefølge. Her får du Julie Hastrups bøger om Rebekka Holm i rækkefølge:

 • En torn i øjet (2009)
 • Det blinde punkt (2010)
 • Blodig genvej (2011)
 • Portræt af døden (2013)
 • Farlig fortid (2015)
 • Mirakelmanden (2017)
 • Blodspor (2018)

PPS: Julie Hastrups hovedperson hedder Rebekka med k. Søg nettet igennem og tjek alle de gange, anmeldere og bloggere skriver Rebekka sådan her: Rebecca, altså med c i stedet for k. Gang det med en million og gæt selv, hvor ofte jeg oplever, at mit navn bliver stavet forkert. Bedste hilsner fra RebeKKa

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 thoughts on “Anmeldelse: Blodspor af Julie Hastrup

 • Tove Hornbek

  Igen en fin og saglig anmeldelse, som giver mig lyst til at læse bogen. Jeg er aldrig blevet skuffet over Julie Hastrup bøger og Mirakelmanden var ekstraordinær god. Jeg glæder mig til at læse Blodspor.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Kære Tove

   Tak for din søde kommentar. Og dejligt hvis anmeldelsen kan inspirere. God læselyst.
   Bedste hilsner fra Rebekka

 • Anette Andersen

  Hov – nåede ikke at få kommenteret denne anmeldelse førend du har lagt en ny ud på nettet. 🙂

  Men ja – helt enig – jeg er også fan af Julie Hastrup og har netop fået Mirakelmanden i fødselsdagsgave, og så er det jo skønt at høre at den rangerer så højt på listen. Glæder mig til at gå igang. Som altid skriver du nogle fantastiske anmeldelser Rebekka! De er så velskrevne og interessante – og selv forfattere jeg ikke havde tænkt mig at læse får jeg lyst til at prøve.

  PS: Kender godt til det med at ens navn staves forkert – mit fornavn Anette er med 1 n men skrives så ofte med to endda når folk kan se i en email blot et par linier længere nede at man har underskrevet med 1 n. Det er helt galt i UK hvor de er vant til 2. Ligesom man også bruger c i Rebecca herovre. Nogle vil nok sige det hører til småtings afdelingen – men jeg synes det er møgirriterende 🙂

  September hilsener fra Anette

  • Rebekka

   1000 tak for dine søde ord, Anette – dem blev jeg rigtig glad for. Rigtig god fornøjelse med bogen. Min mor hedder også Anette – med ét n – så jeg tager aldrig for givet, at det staves med to gange n. Da jeg efter gymnasiet boede i England, kaldte ALLE mig Becky… Så meget for dobbelt k 🙂
   Dejligt du læser med fra udlandet.

 • Mona Andersen

  Igen en god bog fra Juli Hastrup spændende og godt skrevet jeg er vild med Rebekka Holm og jeg håber på at der kommer flere med hende den må ikke være slut.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Hej Mona

   Tak for din kommentar.
   Mon ikke vi kommer til at møde Rebekka Holm i endnu en krimi? Det tror jeg.

   Bedste hilsner fra en anden Rebekka