Anmeldelse: Frosne sjæle af Giles Blunt 1


Anmeldelse: Giles Blunt slog igennem i hjemlandet Canada i 2000 med krimien Frosne Sjæle. Han fik endda British Crime Writers Silver Dagger Award for bogen. I 2009 udkom bogen, der er første bog i serien om politimanden John Cardinal, på dansk. Nu er bogen genudgivet på nyt forlag i pocketformat.

Den første bog om den canadiske politimand John Cardinal, der første gang udkom på dansk i 2009, er netop blevet genudgivet på Hoi Forlag. Foto: Rebekka Andreasen.

Lad mig slå det fast med det samme. Frosne Sjæle – eller Forty Words for Sorrow, som bogens originale titel lyder – er en ekstrem underholdende, velfortalt, voldsom og spændende krimi, der indeholder alle de rigtige krimi-ingredienser i tilpasse doser til at udgøre en knaldgod kriminalroman – når altså først du er kommet igennem en lidt træg begyndelse.

Jeg har læst bogen som anmeldereksemplar fra Hoi Forlag, der er den danske afdeling af det populære svenske forlag, Hoi Förlag.

Hovedpersonen i Frosne Sjæle hedder John Cardinal. Han er en plaget og sørgmodig politimand, der føler sig alene i sit enorme træhus. Datteren læser på et universitet i USA, mens hans elskede hustru, der er bipolar, on/off er indlagt med svær depression på et psykiatrisk hospital. Cardinal er en god politimand, sympatisk og ordentlig, men han er ikke fejlfri og har også en mørk hemmelighed, han gør alt for at holde på. Portrættet af ham er både stærkt og melankolsk. Interessant, det er han i hvert fald.

Da liget af en ung teenagepige findes tæt på en nedlagt mineskakt ved en frossen sø, bliver det Cardinals opgave at stå i spidsen for efterforskningen sammen med en ny makker. Hun hedder Lise Delorme og har en fortid hos bagmandspolitiet.

Cardinal har en mistanke om, at hun ikke kun er sat på det, der har udviklet sig til en drabssag, men at hun også efterforsker ham.

Da et par teenagere forsvinder, får politiet travlt. For er der virkelig en seriemorder på spil i den ellers rolige by, der går efter unge mennesker? Eller er ungerne stukket af frivilligt? Samtidig ligger et nyt offer og kæmper for sit liv i en kælder.

Det er en grum og mørk krimi, der ikke skåner læserne for meget voldsomme detaljer, og allerede tidligt afslører forfatteren, hvem der står bag grusomhederne. Det ødelægger ikke spændingen, men gør det endnu mere klart, at der er mange frosne og fortabte sjæle i historien.

Det er en krimi, der tager fat på mange forskellige temaer: Længslen efter at blive elsket og høre til, magt, korruption, psykisk sygdom og alle de gnidninger det kan give at leve i et multietnisk samfund.

Bogen er fuld af skønne miljøbeskrivelser af en lille forblæst (fiktiv) by i det sydøstlige Canada godt trehundrede kilometer nord for kosmopolitiske Toronto. Sådan et sted, hvor det ikke er usædvanligt at kører flere hundrede kilometer for at komme til retsmedicinsk institut. Sådan et sted, hvor der er langt flere birketræer end mennesker. Sådan et sted, hvor det ikke er usædvanligt, at termometeret viser minus tyve grader. Og sådan et sted, hvor de fransk/engelske/ samt den originale indianske befolknings forskelligheder stadig er tydelige i nogle sammenhæng.

Husk på at bogen er fra 2000, når du læser om kassettebånd. Frosne Sjæle er canadisk krimiguf for hardcore krimifreaks, der også holder af psykologisk dybde.

At jeg har set tv-serien Cardinal (der findes fire sæsoner på streamingtjenesten C More) inden jeg læste bogen, ærgrer mig lidt. Jeg kendte plottet på forhånd. Jeg kendte til Cardinals hemmelighed, og med undtagelse af få detaljer, så er bogen og første sæson af tv-serien temmelig ens.

Til gengæld ødelagde det ikke min læseoplevelse, at jeg så skuespilleren Billy Campbell for mit indre øje, når jeg læste om John Cardinal. Med hæs stemme, en dejlig underspillet mimik og et sørgmodigt blik er han skøn som den plagede politimand.

Har du både bogen og tv-serien til gode, så begynd endelig med bogen. Den er ret god.

Du kan læse min anmeldelse af første sæson af tv-serien Cardinal her

Bogen er oversat til dansk af Thomas Munkholt.

PS: Stille storm, anden bog i serien, er tidligere udkommet på dansk, mens de resterende bind om den canadiske politimand endnu ikke er oversat til dansk. Men måske de også kommer på Hoi Forlag på et tidspunkt?

PPS: Rækkefølgen på krimierne om John Cardinal:

1. Frosne Sjæle – Forty Words for Sorrow
2. Stille Storm – The Delicate Storm
3. Black Fly Season (ej oversat til dansk)
4. By the Time You Read This (ej oversat til dansk)
5. Crime Machine (ej oversat til dansk)
6. Until the Night (ej oversat til dansk)


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Anmeldelse: Frosne sjæle af Giles Blunt