Anmeldelse: Vådeskud af Katrine Engberg


Anmeldelse: I alle Katrine Engbergs nu fire krimier om politiassistenterne Jeppe Kørner og Anette Werner, er der noget fint, skrøbeligt og følsomt krydret med noget befriende fandenivoldskhed og power. Som forfatter er Katrine Engberg driftig, og sidste år tog hun springet fra deltids- til fuldtidsforfatter. Hun skriver krimier, som om hun aldrig har bestilt andet. Vådeskud udkommer i dag på People’sPress.

I udlandet bliver Katrine Engbergs krimiserie kaldt for Københavnerserien, og det er rigtigt, at landets hovedstad spiller en markant rolle i bøgerne. Forfatteren tager læserne med til Københavns kringelkroge og spøjse steder, der ikke altid er åbne for offentligheden.

Det iøjefaldende cover er skabt af Harvey Macaulay fra Imperiet. Og indholdet er – som skålen og søpindsvinene – både skrøbeligt og powerfuldt. Foto: Rebekka Andreasen

I Vådeskud foregår handlingen blandt andet oppe under taget på Thorvaldsens Museum. Og især i forbrændingsanlægget på Amager, der både forvandler byens affald til energi, men som også vil være et sted med rekreative områder, hvor man på taget af bygningen kan klatre og stå på ski.

“Et grønt oplevelses- og legelandskab, hvor besøgerne kan løbe, vandre, lege eller nyde udsigten og følge aktiviteterne på bakken,” som der står på forbrændingens hjemmeside. Lidt bizar blanding, hvis du spørger mig. Og et skønt originalt sted til en krimi. At finde sære storbylocations er et af Engbergs vartegn. Et andet er, at alle hendes krimier tidsmæssigt udspiller sig over cirka en uge.

Men – København eller ej – jeg synes også, at forfatterens signatur er en blanding af noget følsomt, skrøbeligt og fint, tilsat en ordentlig sjat fandenivoldskhed. Både hvad angår karakterskildringerne og de temaer, som forfatteren skriver om, og ordene passer også på Engbergs skrivestil. Hun skriver med psykologisk dybde, humor og med sans for de små billedrige detaljer. Og det uanset om hun skriver om Københavns Havn eller om fugle.

Tag fem vilkårlige sider af Vådeskud, og det er straks tydeligt, at det er Engbergs ord. Det. synes jeg, er sejt. Hun har sin helt egen stil. Jeg er fan. En stor en af slagsen.

Som forrige bind i serien, Glasvinge, handler også Vådeskud om skrøbelighed og sårbarhed. Om svigt. Om at balancere midt imellem det at være barn og voksen, om forældreskab og om den svære kærlighed – hvad enten man som den følsomme Jeppe Kørner er i et forholdsvis nyt forhold og skal forholde sig til hele-pakken-inklusiv-unger, eller man som kollegaen Anette Werner, der bestemt ikke har følelserne siddende uden på tøjet, har tilbragt det meste af livet med den samme mand og pludselig bliver fristet af et nyt bekendtskab.

Teenageren Oscar (og det er ikke helt tilfældigt, at han hedder Oscar) forsvinder en forårsfredag. Han er barn af et kendt og velhavende par, der driver et online auktionshus.

Er Oscar forsvundet frivilligt, stukket af? Kidnappet? Eller er det liget af Oscar, som en kranfører på Amagerforbrændingen finder i gabet på den grab, han styrer?

Kørner og Werner bakser hver især med deres privatliv sideløbende med arbejdet. Også pensionisten Esther de Laurenti har sine bekymringer. Ikke kun efterforskningsarbejdet, men også karakterernes privatliv bidrager med stille spænding. Tanker fylder mere end detaljer om tekniske undersøgelser og obduktioner.

Fotoet her af mig og Katrine Engberg er taget på Krimimessen i Horsens af bloglæser Ane Ahrenkiel Sand, der er en forrygende fotograf.

Heldigvis bliver det aldrig banalt, men vedkommende. Det rammer i hvert fald mig. Og heldigvis, for eftertænksomheden kompenserer for et lidt langsomt tempo. En anelse mere tempo kunne jeg som hardcore krimientusiast godt have ønsket mig, men det er bare ikke sådan, Katrine Engberg skriver bøger. Faren lurer mellem linjerne. Dramaet findes i livet – ikke i døden.

Vådeskud er en realistisk, stilsikker og enorm god krimi. Kvalitetsunderholdning, der berører. Hermed min varmeste anbefaling.

PS: Katrine Engbergs krimier om Kørner og Werner i rækkefølge:

  • Krokodillevogteren
  • Blodmåne
  • Glasvinge
  • Vådeskud

PPS: Også Thomas Rydahl og A.J. Kazinski sender en krimi på gaden i dag. Deres fælles projekt, Mordet på en havfrue, udkommer i dag på Politikens Forlag.

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.