Det er en fornøjelse at fejre blogfødselsdag, når det vrimler med søde kommentarer og gode tanker. Tak. Og dejligt at I findes derude – alle jer, der er vilde med krimier, thrillers og spændingsromaner.
Jeg har igen og igen nævnt (bl.a. i dette krimitillæg på side 4),at krimigenren for mig ikke er en bølge. Det er gode historier, og hvorfor skulle folk blive trætte af det?
Jeg har læst fremragende krimier, der er ren underholdning. Jeg har læst fantastiske krimier, der er ambitiøse, syrede, indviklede og som er meget mere end en krimi. Jeg har læst forrygende såkaldte smalle krimier, ligesom jeg har læst klassikere og bestseller-titler, der er det rene krimiguf.
(Jeg køber ikke den dér med, at hvis en spændingsroman er populær og ender på bestsellerlisten, så er den helt sikkert dårligt skrevet og plat underholdning. Tro mig. Den holdning møder jeg ofte.)
Forleden blev jeg spurgt, om jeg nogensinde synes, at en krimi er dårlig. Ja er svaret. Selvfølgelig er der krimier, der ikke rammer mig. Hvor jeg af en eller anden grund ikke begejstres af handling, tema eller plot, eller hvor ubehjælpsomt sprog, svag personkarakteristik eller klicheer spænder ben for læseoplevelsen. De krimier, jeg synes er ringe, er lige så forskellige som de bøger, jeg holder af.
Jeg har læst mindre gode krimier af forfattere, der udgiver selv, men også bøger af forfattere fra små og store, veletablerede forlag. Som nu ham den verdenskendte forfatter, der har skrevet den her
Jeg er heller ikke vild med f.eks.:
- Ren vodka af Anna Blundy: Andre kalder den morsom og spændende. Jeg synes, den er klicheagtig og kedelig.
- Tre små cyklister af Therese Philipsen: Interessant tema, men bogen fanger mig slet ikke.
Smag og behag er forskellig. Hvad er kvalitet? Hvad er ikke? Krimiforfatter og mor til Fanny Fiske og Maria Krause – Susanne Staun – har engang i et interview i Information sagt:
En god krimi udmærker sig ved at være skrevet med begge hjernehalvdele i brug. Den venstre til plot og den højre til sprog.
En krimi skal altså – ifølge Staun – være skrevet af en forfatter, der har en kærlighed til sproget. Måske det er så enkelt?
Jeg glæder mig til at dele endnu flere læseoplevelser, krimitanker og forfatterinterviews med jer. Og helst flest af de gode læseoplevelser.
Og nu: Tadadada….. De tre, der har vundet Ole Cliffords spændingsroman, Katharerne, er:
- Louise Urth Olsen
- Majken Hammer
- Helle Post
Send en mail med adresse til: mail@rebekkaand.dk. Så sender Forlaget Rosenkilde & Bahnhof, der har sponsoreret bøgerne, en bog til jer.
Du kan se en bogtrailer for Katharerne lige her
PS: Der er anmeldelser på vej af En hellig alliance af A.J. Kazinski og Den skyldige af Lisa Ballantyne. To meget forskellige, men rigtig gode bøger.
Hej Rebekka – jeg glæder mig til at modtage bogen 🙂
Det er jeg glad for at høre. Håber du kan lide bogen.
Jeg glæder mig til din anmeldelse af “En hellig alliance”, den er vist meget anderledes end deres tidligere bøger.
Hej Helle – den skal nok komme på et tidspunkt. Er du gået i gang med at læse den?