Krimiguf i december 2021


Krimiguf: Selvom det er ved at stilne lidt af med nye udgivelser i forhold til for et par måneder siden, så er der stadig spændende nye bøger og film i vente til dig i år. Dig, der altså er vild med krimi. Jeg har samlet et lille udvalg af bøger og tv-serier, som du kan forsøde din december med:

Nyt fra Nesbø: Hver gang den norske forfatter og far til Harry Hole, Jo Nesbø, er aktuel med en udgivelse, er jeg spændt på, hvad forfatteren nu har fundet på. Læser du jævnligt med her, ved du, at jeg er ret begejstret for Nesbø. I dag sender Jo Nesbø hele fem historier ud i verden. I dag udkommer nemlig Rotteøen, der er en samling af noveller – fem spændingsfortællinger.

I titelhistorien kastes læserne, ifølge forlaget Modtryk, ud i et post-pandemisk USA, hvor eliten venter på at blive evakueret fra taget af en skyskraber, mens masserne kæmper for at overleve på gaden. Minder det om noget fra virkeligheden, tænker du? Nesbø leger med en fremtid, der måske er tættere på, end du tror. Fra pålidelig kilde har jeg hørt, at du i den grad kan glæde dig til historierne om svigt, forræderi og venskab.

Det fine cover er skabt af Simon Lilholt fra Imperiet. Bogen er oversat af Allan Hilton Andersen. Udkommer i dag på Modtryk. Foto. PR

Israelsk/norsk thriller-serie på Netflix: Bortført er en thriller i ti afsnit, der får premiere på Netflix den 19. december. Serien handler om den unge norske kvinde Pia, der sammen med to venner bliver kidnappet i Sinai-ørkenen af Islamisk Stat. Deres fangevogtere kræver en række ISIS-fanger løsladt fra Israel og Norge og truer med at halshugge de tre venner, hvis ikke kravet bliver indfriet.

Det får Pias mor til at kontakte gamle kontakter i Israel, som hun kender fra sit arbejde med at skabe fred mellem Israels regering og Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation, PLO, i Oslo tilbage i 1993. Et arbejde, der endte ud med den såkaldte Osloaftale.

Norske Kyrre Holm Johannessen og israelske Ronit Weiss-Berkowitz har skrevet manuskriptet til thrilleren, som foregår på både norsk, engelsk, hebraisk og arabisk. Jeg har set flere fremragende israelske serier og er blandt andet meget begejstret for denne serie, så mine forventninger er høje.

Serien udforsker, hvor langt vi mennesker er villige til at gå for at beskytte os selv og vores hemmeligheder.

Ny norsk krimiserie: På en af årets sidste dage udgiver alpha både første og andet bind i den norske forfatter Trude Teiges krimiserie om tv-journalisten Kajsa Coren. En serie, der er blevet populær i forfatterens hjemland. Første bind hedder Alene i mørket, mens andet bind har titlen I dødens hænder.

Et par dage efter jul udgiver alpha (ja, forlagsnavnet staves med lille a) to bøger af den norske forfatter Trude Teige. Bøgerne er oversat af Rikke Toft. Foto: PR

I første bind bliver et ældre ægtepar fundet dræbt på en gård i en lille by uden for Oslo. Kajsa Coren, politisk journalist på Kanal 4, bliver sendt til gerningsstedet. Egentlig arbejder hun med at dække en anden sag: omsorgssvigt og overgreb mod børnehjemsbørn årtier tidligere. Dobbeltdrabet bliver dog ved med at rumstere, og lidt efter lidt går det op for hende, at der kan være en forbindelse mellem sagerne.

Teiges har foreløbig skrevet seks bøger om Kajsa Coren, og nu udkommer de to første altså på dansk. Hvis forfatternavnet lyder bekendt, kan det være fordi, du er stødt på romanen Mormor dansede i regnen, der udkom herhjemme tidligere i år.

Trude Teige er uddannet oversætter og journalist og arbejdede i en årrække som reporter hos det norske TV2. I 2002 debuterede hun som forfatter med en historisk roman. Og så er hun præsident, som det fint hedder, i Rivertonklubben. Det er den norske pendant til Det Danske Kriminalakademi, der arbejder for at fremme god kriminallitteratur. Du kan læse mere om den norske forfatter her

Fire nye Beck-film: Når du har spist risalamande til morgenmad den 25. december, travet en god tur med din hund, smuglæst lidt i din svogers nye Ken Follett-roman, spillet brætspil med familiens unger og nu tænker, hvad pokker skal jeg lave? Så har jeg en god ide. 25. december har C More premiere på en spritny Beck-film – den 43. af slagsen.

Fra venstre ses Kristoffer Hivju, Anna Asp, Martin Wallström, Peter Haber, Jennie Silfverhjelm, Elmira Arikan og Måns Nathanaelson, der alle spiller med i den nye Beck film Et nyt liv. Foto: Gabriel Liljevall/ C More.

Beck-filmen Et nyt liv, fortsætter hvor den seneste Beck-film, Den fortabte søn, slap. Den film sluttede meget dramatisk med Martin Beck (Peter Haber) på operationsbordet og usikkerhed om, hvorvidt han ville overleve. Som titlen antyder, så er Beck sejlivet, og den svenske politimand er med i ottende sæson af serien, der udspringer af forfatterparret Maj Sjöwall og Per Wahlöös langtidsholdbare karakterer.

I den nye sæson, der tæller yderligere tre film, der kommer i 2022, møder vi blandt andre Becks barnebarn Vilhelm (Valter Skarsgård). Til sin mors store fortrydelse går han i sin morfars fodspor og er begyndt på Politiskolen.

I den nye Beck-film bliver et lig fundet flydende i vandet i nærheden af Liljeholmen i Stockholm. Liget viser sig at være en 39-årig dansker med en alenlang straffeattest. Han var en del af en dansk narkoring, og da hans bil bliver fundet i nærheden, begynder Alex og Josef at overvåge den. Og snart dukker en af danskerens kriminelle venner op. Er det mon en bandekrig, som Beck-gruppen har fået på halsen?

Steinar (Kristofer Hivju) er desuden tilbage, og gør Beck-gruppen fuldtallig igen med Alex Beijer (Jennie Silfverhjelm), Josef (Martin Wallström), Oskar (Måns Nathanaelson), Jenny (Anna Asp), Ayda (Elmira Arikan) og Martin Beck (Peter Haber). Martins Becks chef Klas Fredén (Jonas Karlsson) er der selvfølgelig også.

Altså så fuldtallig, som det nu kan blive, for jeg savner stadig Gunvald Larssons fandenivoldskhed, sarkasme men også charme indimellem. Og portrættet af to mænd, der er tæt på hinanden, men som alligevel hver især er ensomme. Det stoppede brat der, hvor Gunvald blev skudt i hovedet og døde i en hospitalseng i filmen Gunvald fra 2016.

PS: Husk også, at du finder mange fremragende krimier og thrillere på DR. Jeg kan især anbefale De blodrøde floder, Uforglemt, Forsvundet – Baptiste (Alle sæsoner) og The Bay. Tjek også mine streamingtips lige her

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.