Manus Albino af Søren og Morten Ellemose 27


Anmeldelse og konkurrence: Tre læsere kan vinde Søren og Morten Ellemoses krimitrilogi om organisationen Manus Albino, som også er navnet på første bind i serien. Hvis Fange nr. 21 og Havfruens død holder samme niveau, så kan du glæde dig til mere end 1300 siders krimiguf.

Terror er ikke blevet et mindre aktuelt emne, siden Manus Albino udkom i 2010. Bogen kan blive din. Foto: Rebekka Andreasen

Manus Albino er tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemoses krimidebut fra 2010. Med forfatterparrets egne ord er den ene af dem metodisk og disciplineret, mens den anden er fantasifuld og doven, og det er åbenbart en god kombination, for det er en helstøbt og underholdende krimi, brødrene har skrevet. Krimien er også tankevækkende og har et spektakulært plot.

 • En sympatisk, ældre kriminalkommissær tæt på efterlønsalderen med hang til gourmetmad
 • En overvægtig og lidt kikset kvindelig assistent med en IQ så høj, at medlemskabet af Mensa er hjemme
 • En ung og uprøvet betjent, der brækker sig på gerningssteder
 • En betjent der gerne røber detaljer fra efterforskningen, hvis han bliver betalt med sex

Det er det team, der skal efterforske en kompliceret sag. Hovedet af en jødisk kvinde bliver fundet i en stor kuffert i en penthouselejlighed ved Tuborg Havn. I kisten ligger også en kvindekrop, der ikke passer sammen med hovedet. Teamet med kriminalkommissær Henning Lorentzen i spidsen går i gang med efterforskningen, der trækker tråde i alle retninger. Sagen udvikler sig dramatisk og får store konsekvenser, da den mystiske organisation Manus Albino bombarderer landet med racistisk propaganda, happenings og udspekuleret terror. Indvandrerbander, rockere, venstrefløjsaktivister –  inden længe er de alle involveret i gadekampe i flere af landets største byer.

Især i sidste halvdel af bogen er der knald på. Men det er også en krimi, der tør sætte tempoet ned. Jeg nød passagerne, hvor Henning Lorentzen jonglerer med gryder og laver hummerbisque eller boeuf bourguignon, mens det for nogle læsere måske er forstyrrende for historiens tempo og flow. Jeg ved ærlig talt ikke, om man har tid til at kreere mad, der simrer i timevis, når man er midt i en indviklet mord- og terrorsag. Men også travle politifolk må have lov til at spise god, veltillavet mad. Jeg var vild med beskrivelserne af den rolige politimand i køkkenet. Kriminalkommissæren er et godt bekendtskab.

Jeg synes dog, det spænder en smule ben for fortællingen, når forfatterparret serverer research i lidt for store doser. Det bliver for omstændigt at læse i detaljer om  bl.a. Corfitz Ulfeldt og Kejser Nero. Alligevel er det en imponerende og læseværdig krimidebut.

Manus Albino og de to øvrige bind i serien kan blive dine. Alt du skal gøre er at skrive i kommentarfeltet herunder hvilken bog/bøger, du tager med på ferien. Gør det inden 5. juni klokken 12. Er du blandt de tre heldige, så får du ikke direkte besked, men skal selv tjekke på bloggen, om du har vundet.

Læs hvorfor brødrene Ellemose slettede et par kapitler i seriens 3. bind lige her

Forfatterparret, der har sponseret bøgerne, har også signeret bøgerne. Serien er udgivet på Byens Forlag.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

27 thoughts on “Manus Albino af Søren og Morten Ellemose

 • Betina Nielsen

  Jeg skal helt sikkert have Ninni Schulmans Drengen der holdt op med at græde, Jesper Steins Bye bye blackbird, Susanne Stauns Helt til grænsen og Dan Browns Inferno med på ferie og mon jeg ikke lige snupper et par ekstra med som e-bøger, så jeg er sikker på ikke at løbe tør :O)

 • Jan Bergmann

  Min hustru har købt et par bøger af Lene Kaaberbøl og Agnete Friis – mon ikke hun når at blive færdig med dem, så vil jeg overtage dem og putte i ferietasken.

 • Pia Andersen

  Har lige læst Henrik Bruns “Den danske lokkedue” og “Den norske lakaj”. De er spændende og kommer nogle andre steder, end vi er vant til i den danske krimigenre. Hvis man altså lige kan se i gennem tobakstågerne – han må selv være et omvandrende nikotinvrag.
  Når ferien sætter ind skal jeg i gang med Umberto Ecos “Kirkegården i Prag” og Erik Valeurs “Det syvende barn”
  De ligger allerede og venter, så må vi se, om jeg kan vente, til det bliver ferie i august!

 • Jakob Randløv

  Jeg tager ikke på ferie før 4. Bind i manus albino udkommer, så kom i gang drenge….. Tror vi er mange der glæder os:-)

 • Lone N

  Jeg skal da have den triologi med, som jeg vinder. Er jeg ikke den heldige så bliver det en anden krimi, men hvilken ved jeg ikke endnu – måske Kierkegaards mysteriet, som er kommet på min læse liste efter at have læst om den her.

 • Betina

  Jeg købte 2 bøger med Harlan Coben på bogudsalg. De ligger blot og venter på at blive pakket ned i kufferten.
  Derudover tager jeg e-bogen “Stenens tid” af Johan Ottosen med på min i-pad.

 • Daisy Hilbrands

  Jeg er den heldige ejer af en kindle, så jeg har omkring 800 bøger med på ferie 😉
  Planerne er dog at få læst Kampen om tronen og de andre i serien som er udkommet på dansk, men der er også Lars Kempler, som jeg ikke har fået læst endnu.

 • Vibeke Jensen

  Jeg skal have Dan Brown Inferno, Julie Hastrup Portræt af døden,Jo Nesbø Politi og andre jeg lige har bestilt med, det bliver dejligt bare at kunne slappe af og have tiden til at læse.

 • Jette Larsen

  Hej. Uha jeg er nr. 97 på biblio til Elsebeth Egholm hmm, sååå den bliver det nu nok ikke. På krimimessen vandt jeg Goyas hund af Lars Kjædegaard, den har jeg gemt til ferien, samt Trofæ som jeg må låne af sød kollega 🙂

 • Holger Nielsen

  Hej, Jeg tror at sommerferie programmet blandt andet byder på Conan Doyle: Mørkets Slot, Oberst Gerards bedrifter II samt Guldmageren (1907). Og Hans Scherfig: Hos Kirgiserne .. noget helt andet!

 • M. Pedersen

  Sommerferien er desværre allerede afholdt med en forlænget weekend i Amsterdam, og der var Anne Frank med i kufferten.

 • Liselotte

  Ferien venter om under en måned – og allerede nu er planlægning af bøger igang 😉
  Det ender nok med noget Håkan Nesser, noget Jo Nesbø (har ikke læst nogle af hans bøger endnu) – og muligvis den seneste fra Anna Grue.

 • Lene Haslam Nielsen

  Jeg vil tage Thomas Enger: Blodrus med samt den nye Jo Nesbø: Politi, som jeg glæder mig rigtig meget til

 • Rikke Hansen

  Jo Næsbøs Politi, Jacob Ejersbos Eksil og “Turen går til Frankrig” . Plus et par børnelydbøger til at underholde ungerne på køreturen.

 • Lisbeth

  Ja, jeg når jo nok at blive færdig med Hosseinis “Og bjergene gav genlyd” inden min ferie i august, så udover “Lykke Per” som jeg skal læse til min læsekreds, skal jeg helt sikkert læse Sissel-Jo Gazans nyeste, “Svalens graf” som kommer i august

 • Karin

  Med på ferien i år kommer Dan Browns “Inferno” , et par stykker af Jussi Adlers og Grand Finale i Gøglerbrachen af Kerstin Ekman. Den sidste er godt nok ikke en krimi, men glæder mig til at læse den.