Men hvad handler bogen om?

God læselyst. Foto: Rebekka Andreasen

Om at anmelde: “Men hvad handler bogen om? Skal det ikke også stå i en anmeldelse?” Det spørgsmål fik jeg for nylig her på bloggen efter at have anmeldt en krimi. En fyldestgørende anmeldelse synes jeg selv, men indrømmet – jeg er ikke den, der giver lange referater af en bogs handling, når jeg anmelder bøger.

Når jeg læser bøgers bagsidetekster, synes jeg indimellem, at forlagene afslører alt for meget af bogens handling og indhold. Informationer, som jeg gerne selv ville have læst mig frem til. Det dér mord på side 101, ville jeg egentlig helst have kom som en overraskelse. Det er en kunst at skrive netop bagsidetekster, så de bliver en appetitvækker og fortæller om bogen – uden at teksten afslører for meget af bogens handling.

Sådan har jeg det også med anmeldelser. Der er ikke noget værre end en anmeldelse, der afslører alt for meget. Og de findes altså derude. Både i blogland, men også i aviserne. Og nogle gange afslører anmeldelser ikke kun lidt, men alt for meget. Plotspoiler i grotesk grad.

Ret skal være ret: I blogland og i aviserne finder jeg også anmeldelser, der er så formfuldendte, originale og fantastiske, at jeg ville ønske, jeg selv havde fundet på ordene.

Hos mig finder du ikke lange referater af, hvad der sker i en bog, for det synes jeg selv, du skal læse dig frem til. Selvfølgelig er det rart at vide, om vi befinder os på indlandsisen og har kurs mod en klimakrise, eller om historien udspiller sig i misbrugsmiljøet i Aalborg eller i New York i 1930érne. Og jeg bestræber mig altid på at skrive, hvem, hvor og hvad, så mine læsere har en anelse om, hvad der foregår. Men jeg vil gerne videreformidle min egen oplevelse af bogen og skrive, hvad jeg synes, der fungerer/ikke fungerer, og nogle gange fylder referatet meget lidt.

Og jeg kan finde på at lave anmeldelser, hvor jeg vender det hele på hovedet som denne her, hvor jeg anmelder Jo Nesbøs Tørst. Læs den anderledes anmeldelse, der bestemt ikke følger nogen skabelon, her

Jeg blev ikke fornærmet over spørgsmålet, tværtimod. Jeg er begejstret for engagerede læsere, der gider bruge tid på at smide en kommentar i min retning. Og spørgsmålet fik mig til at tænke. Og være glad for, at jeg gør, som jeg gør. Og spørgsmålet fik mig til at skrive ordene her.

God læselyst. Både med mine og andres anmeldelser. Og med de der skønne bøger. Smid endelig et spørgsmål min vej, hvis der er noget, du undrer dig over.

Bedste hilsner fra

Rebekka

 

8 kommentarer til Men hvad handler bogen om?

 • Randi skriver:

  Godt indlæg! Jeg er helt enig med dig – en anmeldelse må netop ikke blive et langt resume af bogens handling. Hvis man fortæller det hele i anmeldelsen, spolerer man jo hele læseoplevelsen for bogens potentielle læsere. Jeg bestræber mig selv på kun at give en lille appetitvækker i forhold til bogens handling, når jeg anmelder bøger på min blog. Derimod fortæller jeg gerne om min læseoplevelse – hvad jeg fik ud af at læse bogen, og om jeg kunne lide den eller ej.

  • Rebekka Andreasen skriver:

   Tak for din kommentar Randi. Og ja, det med læseoplevelsen er nemlig væsentlig.

   God fornøjelse med dine anmeldelser -og dejligt du læser med her.
   Mange hilsner
   Rebekka

 • Annelise Dupont skriver:

  Jeg synes dine anmeldelser er gode og informative uden at afslører for meget, du har ret mht at pirre nysgerrigheden, det er for mig vigtigt

 • Marit Haugaard skriver:

  Du har ganske ret, at skrive en anmeldelse uden at afsløre for meget er en kunst, som ikke mindst gælder krimien. Godt nok har jeg lige anmeldt en krimi, hvor jeg afslører morderen, menndet gør hun selv på første side, så det er ikke det, bogen handler om. https://boegerneslabyrint.wordpress.com/2018/11/20/en-hustrus-haevn-af-sara-paborn/
  Det er ulideligt at læse en såkaldt anmeldelse, der udelukkende består af referat. Som du skriver, skal det være en appetitvækker – såfremt man ellers mener at bogen har de kvaliteter, og en vurdering, god, dårlig, midt imellem – og ikke mindst hvorfor.

  • Rebekka Andreasen skriver:

   Tak for din kommentar og link Marit. Og ja, nogle gange er det jo ikke “whodunit” der er spørgsmålet.

   Bedste hilsner
   Rebekka

 • Birthe Sonne skriver:

  Hørt hørt. Dine anmeldelser er appetitvækkende på mange flere bøger, end jeg kan nå at læse, og det er netop fordi, du ikke refererer handlingen, men netop fortæller om læseoplevelsen og om plottet fungerer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rebekka Andreasen læser krimier og blogger. Foto: Jane Gisselmann

Følg min blog

Følg min blog og få en e-mail, når der kommer et nyt indlæg

Nyhedsbrev

Du kan også tilmelde dig mit personlige nyhedsbrev

Lige nu læser jeg

Kobra Af Deon Meyer, Forlaget Turbine

Læs mere om bogen her