Men hvad handler bogen om? 10


God læselyst. Foto: Rebekka Andreasen

Om at anmelde: “Men hvad handler bogen om? Skal det ikke også stå i en anmeldelse?” Det spørgsmål fik jeg for nylig her på bloggen efter at have anmeldt en krimi. En fyldestgørende anmeldelse synes jeg selv, men indrømmet – jeg er ikke den, der giver lange referater af en bogs handling, når jeg anmelder bøger.

Når jeg læser bøgers bagsidetekster, synes jeg indimellem, at forlagene afslører alt for meget af bogens handling og indhold. Informationer, som jeg gerne selv ville have læst mig frem til. Det dér mord på side 101, ville jeg egentlig helst have kom som en overraskelse. Det er en kunst at skrive netop bagsidetekster, så de bliver en appetitvækker og fortæller om bogen – uden at teksten afslører for meget af bogens handling.

Sådan har jeg det også med anmeldelser. Der er ikke noget værre end en anmeldelse, der afslører alt for meget. Og de findes altså derude. Både i blogland, men også i aviserne. Og nogle gange afslører anmeldelser ikke kun lidt, men alt for meget. Plotspoiler i grotesk grad.

Ret skal være ret: I blogland og i aviserne finder jeg også anmeldelser, der er så formfuldendte, originale og fantastiske, at jeg ville ønske, jeg selv havde fundet på ordene.

Hos mig finder du ikke lange referater af, hvad der sker i en bog, for det synes jeg selv, du skal læse dig frem til. Selvfølgelig er det rart at vide, om vi befinder os på indlandsisen og har kurs mod en klimakrise, eller om historien udspiller sig i misbrugsmiljøet i Aalborg eller i New York i 1930érne. Og jeg bestræber mig altid på at skrive, hvem, hvor og hvad, så mine læsere har en anelse om, hvad der foregår. Men jeg vil gerne videreformidle min egen oplevelse af bogen og skrive, hvad jeg synes, der fungerer/ikke fungerer, og nogle gange fylder referatet meget lidt.

Og jeg kan finde på at lave anmeldelser, hvor jeg vender det hele på hovedet som denne her, hvor jeg anmelder Jo Nesbøs Tørst. Læs den anderledes anmeldelse, der bestemt ikke følger nogen skabelon, her

Jeg blev ikke fornærmet over spørgsmålet, tværtimod. Jeg er begejstret for engagerede læsere, der gider bruge tid på at smide en kommentar i min retning. Og spørgsmålet fik mig til at tænke. Og være glad for, at jeg gør, som jeg gør. Og spørgsmålet fik mig til at skrive ordene her.

God læselyst. Både med mine og andres anmeldelser. Og med de der skønne bøger. Smid endelig et spørgsmål min vej, hvis der er noget, du undrer dig over.

Bedste hilsner fra

Rebekka

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 thoughts on “Men hvad handler bogen om?

 • Randi

  Godt indlæg! Jeg er helt enig med dig – en anmeldelse må netop ikke blive et langt resume af bogens handling. Hvis man fortæller det hele i anmeldelsen, spolerer man jo hele læseoplevelsen for bogens potentielle læsere. Jeg bestræber mig selv på kun at give en lille appetitvækker i forhold til bogens handling, når jeg anmelder bøger på min blog. Derimod fortæller jeg gerne om min læseoplevelse – hvad jeg fik ud af at læse bogen, og om jeg kunne lide den eller ej.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Tak for din kommentar Randi. Og ja, det med læseoplevelsen er nemlig væsentlig.

   God fornøjelse med dine anmeldelser -og dejligt du læser med her.
   Mange hilsner
   Rebekka

 • Marit Haugaard

  Du har ganske ret, at skrive en anmeldelse uden at afsløre for meget er en kunst, som ikke mindst gælder krimien. Godt nok har jeg lige anmeldt en krimi, hvor jeg afslører morderen, menndet gør hun selv på første side, så det er ikke det, bogen handler om. https://boegerneslabyrint.wordpress.com/2018/11/20/en-hustrus-haevn-af-sara-paborn/
  Det er ulideligt at læse en såkaldt anmeldelse, der udelukkende består af referat. Som du skriver, skal det være en appetitvækker – såfremt man ellers mener at bogen har de kvaliteter, og en vurdering, god, dårlig, midt imellem – og ikke mindst hvorfor.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Tak for din kommentar og link Marit. Og ja, nogle gange er det jo ikke “whodunit” der er spørgsmålet.

   Bedste hilsner
   Rebekka

 • Birthe Sonne

  Hørt hørt. Dine anmeldelser er appetitvækkende på mange flere bøger, end jeg kan nå at læse, og det er netop fordi, du ikke refererer handlingen, men netop fortæller om læseoplevelsen og om plottet fungerer.

 • Heidi Unger

  Hej Rebekka.
  Jeg er ny boganmelder og har lige et par spørgsmål
  Når jeg anmelder en bog, så skal jeg da ikke bruge bagsideteksten vel?
  Det, det hele drejer sig om, er vel min egen “oplevelse” af bogen?
  Jeg er lidt usikker på, hvor lang en anmeldelse skal være. Hvad mener du?
  Jeg har oprettet en blog på FB, hvor jeg vil lægge min anmeldelse ud, samt på Saxo. com.
  Er der flere steder som du vil anbefale?
  Med venlig hilsen
  Heidi Unger

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Kære Heidi
   Held og lykke med at anmelde bøger. Du kan jo gøre lige, hvad du har lyst til, men jeg synes, at alt for mange giver lange referater af bogen (eller skriver bagsideteksten af) i stedet for selv at vurdere bogen. Jeg skriver aldrig fyldige referater, men du kan jo gøre lige præcis, som du lyster.
   Jeg anmelder jo her på bloggen og har ikke helt fingeren på pulsen hvad angår andre platforme – du må google dig frem.

   Held og lykke med det hele. Og godt nytår.
   Bedste hilsner
   Rebekka