Middag med Carl Mørck og co.


Tænk hvis jeg kunne invitere fiktive hovedpersoner til middag. Så ville jeg dække op til Wallander, Salander og alle de andre.

Hvilke fiktive krimikarakterer ville du byde på middag? Foto: Rebekka Andreasen

Når jeg læser krimi-serier, føler jeg ofte, at jeg kommer helt tæt på hovedpersonerne. Fordi jeg møder dem bog efter bog. Og er med på sidelinjen, når de udvikler sig. Nogle gange får jeg filminstruktørers bud på, hvordan de ser ud/opfører sig, men det kunne være skønt at møde dem selv. Til middag i privaten.

Jeg ville invitere:

  • Kurt Wallander – opfundet af svenske Henning Mankell. Gerne en ung Wallander, som ham vi møder juleaften 1975 i novellesamlingen Vintermord. Før han bliver dyster, melankolsk, ensom og får huller i hukommelsen. Han kan fortælle om sin store passion for Maria Callas med skøn, sydsvensk dialekt.

 

  • Kay Scarpetta – den cool italiensk/amerikansk retsmediciner fra Patricia D. Cornwells fantastiske krimiserie. Scarpetta skærer ikke kun i lig. Hun svinger også knivene hjemme i sit luksuskøkken, hvor hun kokkererer italienske specialiteter. Er jeg heldig, inviterer hun måske på middag. Jeg vil udfritte Scarpetta om hendes arbejde.

 

  • Harry Hole – den norske enspænder, drukkenbolt og enfant terrible skabt af Jo Nesbø. Hole er genial, samvittighedsfuld, utraditionel og ferm til at fange forbrydere. Han må gå godt i spænd med Wallander og kunne diske op med en røverhistorie eller to. Skal de brække sig, så sender jeg dem hjem i seng.

 

  • Nina Borg – Kaaberbøl/Friis’ seje Røde Kors-sygeplejerske, som jeg nu har fulgt i tre bøger. Hun er typen, der ikke orker at sidde i et samtalekøkken, lave stempelkaffe og være lykkelig. Hun kan ikke lade være med at involvere sig og er meget uselvisk. Jeg vil gerne høre om hendes ophold i både Dadaab og Tbilisi.

 

  • Carl Mørck – Jussi Adler-Olsens vicekriminalkommissær, der ikke nødvendigvis går kommandovejen, når der er problemer. Men han er en dygtig efterforsker, og så har han humor trods sin hårde facon. Jeg vil prikke til ham og spørge til handlingen i Marco Effekten, der er femte bind i serien om Afdeling Q. Bogen udkommer inden længe, og jeg er nok ikke den eneste, der glæder mig til et gensyn med Carl Mørck.

 

  • Lisbeth Salander – Stieg Larssons genistreg. Hun sidder måske bare i et hjørne og er tvær. Men måske hun er sjov at spille wii med. Det kunne være, hun lige kunne fikse mine it-problemer og lære mig et par selvforsvars-trick eller to.

Der er også Daniel Trokic (Inger Wolf), Jan Fabel (Craig Russell) Barbara Havers (Elisabeth Georges) Dan Sommerdahl (Anna Grue), Miss Marple (Agatha Christie) og mange andre, som jeg har lært at kende gennem krimi-serierne.

Jeg må vist i gang med at lave noget mad. Hvem ville du invitere?

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.