Springflod af Cilla og Rolf Börjlind 1


Springflod er svenske Cilla og Rolf Börjlinds første krimi. Det svenske makkerpar er drevne manuskriptforfattere og står bl.a. bag tv-serien om Martin Beck, ligesom de har skrevet manuskript til flere afsnit af Wallander.

– Jag skriver väldigt snabbt. Det är lätt att skriva deckare. Sådan har den nu afdøde succesforfatter Stieg Larsson engang sagt. Oversat fra svensk betyder det: Jeg skriver meget hurtigt. Det er nemt at skrive kriminalromaner.

Når jeg læser en stærk krimi, hvor sproget flyder og er ubesværet, plottet er godt fundet på, temaerne relevante, og hvor alting går op i en højere enhed, så kan man godt få den tanke, at det netop er nemt at skrive krimier. Det kan godt være, at det var nemt for Stieg Larsson. Men ofte er den gode ide, der virker så enkel og naturlig, sjælden nem at finde på.

Om det har været nemt for Cilla og Rolf Börjlind at skrive deres første krimi, aner jeg ikke. Men det er en af den slags bøger, det er en fryd at læse, fordi den er så velkomponeret og godt fortalt. I små, hurtige, billedmættede scener hvilket nok skyldes parrets erfaring med at skrive til film og tv.

Den 23-årige politiaspirant Olivia Rönning skal som led i sin uddannelse undersøge en gammel uopklaret case. Hun kaster sig over en knap 25 år gammel sag, hvor en gravid kvinde er blevet myrdet. På en yderst bestialsk måde. Offeret blev levende begravet i sand på en strand på den svenske ø Nordkoster – kun med hovedet frit. Akkurat på tidspunktet for springflod. Normalt er højdeforskellen mellem ebbe og flod højest ti centimeter, men ved springflod er forskellen næsten en halv meter. Offeret drukner langsomt. Gys.

Fortid og nutid bliver ubesværet forbundet i takt med, at Olivia graver mere og mere i den gamle sag.  Hun får efter flere tilløb kontakt til den tidligere efterforsker Tom Stilton. Et nyt, aparte makkerpar er født.

Parallelt med Olivias undersøgelser møder vi en samling hjemløse misbrugere og sindslidende. Stockholm hærges nemlig af en række brutale overfald på hjemløse.  Alle forløb flettes elegant ind i hinanden og bliver forløst i et godt tænkt og overraskende plot.

Det er svensk krimi i den gode, tunge liga. Naturligvis (fristes jeg til at skrive) er Springflod første bind i en planlagt serie.

Læs den. Så er du parat til bind to. Bogen er udkommet på Rosinante.

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Springflod af Cilla og Rolf Börjlind

  • Jan Findal

    Jeg giver dig helt ret. En fremragende debut som “rigtige” krimiforfattere. Jeg læste den som e-bog. Herligt at have bogen, lige så snart den var bestilt på biblioteket.

    /Jan