Reportage fra Krimimessen i Horsens 2019 8


Krimimesse, blå himmel og sol. Yes. Foto: Ellen Marie Andreasen

Krimimessen i Horsens 2019: En gang om året forvandles Fængslet i Horsens til Europas absolutte krimimekka. I år blev det en solrig messe på flere måder. Mit personlige højdepunkt var, da jeg sent lørdag aften til branchemiddagen fik en formidlingspris af Bogmagasinet -Jysk Fynske Medier. Her følger mine oplevelser i ord og billeder.  (Langt indlæg)

LØRDAG

Et godt krimiplot er en fortælling, hvori der er et godt mord. Et godt mord forstået på den måde, at læserne skal kunne forstå, hvorfor mordet er blevet begået.

Sådan siger Martin Jensen, forhenværende formand for Det Danske Kriminalakademi og forfatter til blandt andre middelalderkrimierne om byfogeden Eske Litle, da vi får en snak over morgenæg og bacon på Hotel Opus i Horsens lørdag morgen.

Hans Rosenfeldt er svensker og internationalt anerkendt manuskriptforfatter. Han står bag tv-serien Broen. Og så er han den ene del af Hjorth Rosenfeldt. Foto: Rebekka Andreasen

Så er krimisnakken i gang. Og jeg elsker det.

Bag hotellet kan jeg skimte Fængslet, og i morgensolen vandrer jeg den korte tur op til det, der indtil 2006 var et fungerende statsfængsel. Men i denne weekend er det et slaraffenland for alle os, der er vilde med krimigenren.

Mit første programpunkt er et bloggermøde med en håndfuld krimiforfattere fra Politikens Forlag. Hans Rosenfeldt, der udgør halvdelen af forfatterparret Hjorth Rosenfeldt, siger:

Vi ville ikke have en likeable hovedperson som Kurt Wallander, og vi ville ikke have en traditionel politimand, så derfor opfandt vi Sebastian Bergman. Han er uperfekt, han kommer til at såre andre mennesker, og han har masser af fejl, men han nyder ikke at  gøre det, og det gør ham så interessant at skrive om.

Også  Kim Faber og Janni Pedersen, Thomas Rathsack, Sarah Vaughan og Jussi Adler-Olsen i hopla fortæller hver især om deres bøger. Altid interessant at høre en forfatter fortælle om sine bøger og arbejdsprocesser.

Iler afsted før tid, så jeg lige kan nå at hilse på britiske Elly Griffiths, inden jeg på Sort Scene skal interview hende om Døden på museet – den fjerde bog i serien om Ruth Galloway.

Det var en stor fornøjelse at interviewe Elly Griffiths, som man måske kan se på billedet. Tak til bloglæser Dorthe Hørning for foto.

Sidste år interviewede jeg Griffiths om første bog i serien om arkæologen Ruth, og siden har forfatterens danske forlag, Gads Forlag, haft travlt med at udgive bøgerne på dansk. Hurra for det.  Griffiths er i den grad en sprudlende forfatter og skøn at interviewe. At læserne har taget hendes forfatterskab om Ruth til sig afslører den lange kø, der snor sig gennem Magasinet, da hun efter interviewet signerer bøger.

Videre til Rød Scene, hvor jeg interviewer Lotte og Søren Hammer, der er aktuelle med Mirakelbarnet, der er 9. bind i serien om Konrad Simonsen og Anica Buch.

Søskendeparret fra Frederiksværk har stort set skrevet en krimi om året, siden de i 2010 debuterede med Svinehunde.  – Glæder jer til 10. bind – det er den bedste bog i serien, siger Lotte Hammer, der inden seancen på scenen er blevet kraftigt opfordret til at fortsætte serien af en læser.

Sol på næsen

Søskendeparret Lotte og Søren Hammer. Til oktober udkommer den 10. bog i serien om Konrad Simonsen og Anica Buch. Foto: Rebekka Andreasen

Skønne venner fra Fyn og min mor kigger også forbi messen, og vi finder en bænk og får sol på næsen, mens vi iagttager mennesker gå forbi: Nicolai Wammen, Peter Mogensen, det skotske forfatterpar bag Amrose Parry – Chris Brookmyre og Marisa Haetzman –  Leif Davidsen, tidligere drabschef Ove Dahl og svenske Sofie Sarenbrant.

Også flere bloglæsere kommer forbi bl.a. skønne Ane. Så hyggeligt at hilse på.

Desværre er køen til madboderne så lang, at jeg må hoppe frokosten over, inden næste interview venter. Måske en madbod mere ville være en god ide til næste år, kære Krimimesse?

Stolt biblioteksleder

I øvrigt var det første år, hvor hovedarrangøren bag messen ikke var bibliotekar Vibeke Johansen, der har opfundet messen, men to af hendes gode kolleger: Lida Wengel og Thomas Behrmann godt hjulpet på vej af  Pia Andersen og mange andre stærk kræfter fra Horsens Bibliotek. Sejt hold.

Det er da også en stolt biblioteksleder af Horsens Bibliotek, Claus Hagstrøm, der hele weekenden går rundt med et begejstret smil på læben. Måske ikke kun fordi han er stolt af sine medarbejdere, men måske også fordi, han er krimiforfatter og lørdag har udgivelsesreception på standen hos Forlaget DreamLitt. Hagstrøms tredje krimi om Kristian Wang hedder Nordlys.

Vi har en lille fest på scenen, Thomas Bagger og jeg. Håber tilhørerne hyggede sig lige så meget. Tak til Jeanette Thulstrup Laursen for foto. Hun blogger i øvrigt selv på fruthulstrup.dk

Jeg interviewer en netop kaffeskoldet, men meget veloplagt og glad Thomas Bagger på Sort Scene om krimien Grav. Det er den tredje bog i krimiserien om Camilla Staal og Ask Hjorthede fra Østjyllands Politi.

Og sagt mellem os: Det er en ret forrygende bog, og selvom aarhusianske Bagger fra scenen fortæller om kaotiske skriveprocesser, så er bogen stramt og ret elegant komponeret. Og vanvittig intens og spændende.

Bogen, der netop er udkommet på Forlaget Montagne, handler bl.a. om illusioner, om manipulationer og ja – læs den for filan.

Og vi taber… igen

Lørdag eftermiddag finder jeg vej til Teltet, hvor jeg deltager i krimiquizzen med Adrian Hughes. Bo Tao Michaëlis er manden bag spørgsmålene, og min holdmakker er Morten Hesseldahl, direktør for Gyldendal.

Vi dyster mod Henrik Palle fra Politiken og Nanna Rørdam Knudsen fra Modtryk. Altså de to tilsammen ved ALT om Dorothy L. Sayers. Igen i år taber vi, men kun med fire point. Et hæderligt nederlag. Og sjovt var det at se Hughes mime forskellige krimititler. Og hey – publikum var kloge og vidste ting, krimipanelet ikke kunne fiske frem fra gemmerne. I er seje.

Det Danske Kriminalakademi – og det tyske

Hvert år i forbindelse med Krimimessen i Horsens holder Det Danske Kriminalakademi generalforsamling. Må ærligt indrømme, at jeg er meget stolt af at være en del af den forening.

Det er akademiet, der bl.a. står bag Palle Rosenkrantz prisen for bedste udenlandske krimi/spændingsroman, som går til Michael Connelly for To slags sandhed (Klim) og Harald Mogensen Prisen for bedst danske krimi/spændingsroman, som går til Jesper Stein for Solo (Politikens Forlag).

Jeg får en lille sludder med Jens Kramer, formand for Das Syndikat,  Det Danske Kriminalakademis søsterorganisation i Tyskland, der er inviteret med til mødet i anledning af, at messen i år har fokus på tysk kriminallitteratur. Den tyske vinkel på årets messe har bl.a. Steen Bille, formand for Det Danske Kriminalakademi, en del af æren for.

Får kasserer-kasketten på, inden vi siver ud til de andre på Scandic Bygholm Park, hvor aftenens festmiddag holdes for forfattere, forlagsfolk, frivillige, bibliotekarer, bloggere, journalister, efterforskere og andet godtfolk.

Fornem pris fra Bogmagasinet

Søren Heuseler, redaktør for Bogmagasinet, en paf mig i midten, og Jens Pedersen, der har styr på annoncer til bladet, til højre. Foto: Palle Schantz Lauridsen, der var hurtigt med mobilen.

Og her kommer mit Krimimessen 2019 højdepunkt. Jeg bliver kaldt op på en lille scene foran hele forsamlingen og skal åbne en kuvert – med mit eget navn indeni. Jeg får en formidlingspris af Bogmagasinet (Jysk/Fynske medier) og så fine ord med på vejen, at jeg bliver fuldstændig paf. Og en meget fin stol af Poul Kjærholm.

Det er nogle vildt dygtige folk, der tidligere har fået prisen, bl.a Vibeke Johansen, der har opfundet Krimimessen, så jeg er meget stolt. Sikke et brag af en afslutning på en forrygende første Krimimessedag.

Da jeg høj på gode snakke er på vej hjem til mit hotel i en stor taxa kort før lørdag bliver til søndag med papkasse + stol under armen og lytter til småsnakken mellem bilens øvrige passagerer: en oversætter, et par forfattere, en redaktør og et par journalister, er jeg bare glad helt ind i det krimihjerte, der har banket for genren næsten hele mit liv.

SØNDAG:

Igen begynder søndagen med en god krimisnak over morgenmaden. Der er ikke noget, der kan få  en ostemad til at glide ned som en rask lille snak om retsmedicin og drabsmetoder. Mennesker, der er vilde med krimi, er ikke sarte.

Nele Neuhaus (tv) bliver interviewet af Katrine Engberg. Foto: Rebekka Andreasen

Tilbage til Fængslet hvor jeg hører en bid af  tyske Nele Neuhaus i Snedkeriet, før jeg selv skal på scenen for at moderere en snak om lydbøger og podcasts.

Neuhaus udgav selv sin første bog om politiduoen Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein, inden det store tyske forlag Ullstein skrev kontrakt med hende.

Tre interviewofre bliver til to, da skuespiller Lars Bom desværre ikke når frem til debatten om lydbøger. Jeg ville ellers gerne have hørt om hans arbejdsmetode, når han indtaler lydbøger.

Til gengæld er vanvittig dygtige og produktive Katrine Engberg, der selv indlæser sine fysisk bøger som lydbøger,  og Christian Dorph, der bl.a. står bag radiodramaet Kom ind i min drøm, og som jeg længe har beundret for den række historiske krimier, han har skrevet med Simon Pasternak, knivskarpe.

Det bliver til 40 minutters ret spændende snak om lydbøger og podcasts. Der er bestemt en audio book revolution i gang.

Så hurtigt afsted til et blogger-arrangement hos Lindhardt og Ringhof med Heine Bakkeid, der fortæller om Jeg vil savne dig i morgen, som jeg tidligere har anmeldt. Bakkeids anden krimi udkommer på dansk til sommer. Mød mig i paradis er titlen på bog nummer to om Thorkild Aske.

Det bliver til en snak om vild, nordnorsk natur, der egner sig godt til krimiuniverset, om metafysik og mystik og om at holde fast i den lidt specielle titel, selvom forlaget i begyndelsen pressede på for en mere enkel titel. Og om at ville give sin hovedperson en anden last end alkohol. Thorkild Aske har et misbrug af medicin i stedet for.

Slidstærk detektiv

Det er dejligt at få gaver – og denne her er jeg glad for.

Så hører jeg en del af Palle Schantz Lauridsens foredrag om tv-serien Sherlock. Lauridsen er lektor på Københavns Universitet og Sherlock Holmes-ekspert. Han har bl.a. skrevet Sherlock Holmes i Danmark, som jeg tidligere har anmeldt. Foredraget er både morsomt og interessant.

Og hvem kan stå for Benedict Cumberbatch, der spiller Sherlock i BBC-versionen af Arthur Conan Doyles slidstærke lillerære figur, der første gang dukker op i 1887? Ikke jeg. Og åbenbart heller ikke Maria Bruun Fanø, kulturskribent for Horsens Posten, der giver mig en malebog med netop Cumberbatch.

Min søster, der bor på Sjælland, har fundet vej til Fængslet, og hun går på bogjagt i Magasinet og køber et par titler med hjem. Og drikker et shot whisky med Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm og skåler for deres seneste krimi Et ubetydeligt mord.

Jussi Adler-Olsen har travlt med at signere bøger. Mon ikke vi er mange, der glæder os til juni, hvor den ottende bog i serien om Afdeling Q udkommer? Foto: Ellen Marie Andreasen

Når ikke at overvære, at Jussi Adler-Olsen får publikumsprisen i år. Selvfølgelig gør det han – det er jo Jussi-år i år. Meget velfortjent. Stort tillykke til Adler-Olsen, der i den grad har fået danskerne til at læse krimier – og nok også har været med til at bane vejen i det store udland for andre danske forfattere.

Når heller ikke det årlige  selfie “Jusfie” med forfatteren, der hele tiden er omringet af en sværm af ivrige og begejstrede læsere.

Jeg får et lyninterview med Thomas Enger og Jørn Lier Horst, der sammen har skrevet Nulpunkt. Interview kommer på bloggen senere. To dygtige, men også travle nordmænd, der ikke taler om skriveblokering eller vanskeligheder med at få plottet til at hænge sammen, som den største udfordring ved at skrive bogen. Nej, det har været at få tid til at være i bogens univers  nogenlunde på samme tid og have tid til at skrive hver for sig – samtidig.

Virkelighedens detektiver

Forbi True Crime Agencys stand, hvor det vrimler med tidligere retsmedicinere og efterforskere. På et meget lille areal spotter jeg Ove Dahl, Kurt Kragh, Hans Petter Hougen, Jens Møller Jensen og seje Stine Bolther, journalist og forfatter, der har hjulpet ikke så få True Crime-bøger til verden. Er du glad for genren, så tjek True Crime Agency ud.Krimilæsere er også interesserede i at møde virkelighedens detektiver.

Jeg hilser også på kriminalpsykolog Charlotte Kappel, som jeg for nylig har interviewet til et andet medie. Hun er den kriminalpsykolog, der har  været konsulent for forfatterparret Øbro og Tornbjerg, der netop har en kriminalpsykolog som hovedperson i deres krimiserie om Katrine Wraa.

Fra december 1984 indtil november 1985 bragte dagbladet Information Arne Stjernholm Madsens tegneserieversion af Dan Turèlls kriminalroman Mord ved Runddelen. Nu er tegningerne samlet i et hæfte, der udkom for nylig. Foto: Rebekka Andreasen

Forbi scenen hvor Arne Stjernhold Madsen fortæller om sin tegneserieversion af Dan Turélls Mord ved runddelen. Bliver grebet af snakken og sætter mig ned og lytter med. Superfedt at han har tegninger med, som han viser frem.

Søndagen sidste interview er med Palle Schmidt på Sort Scene, og her handler det også lidt om tegneserier. For hold nu tungen lige i munden:

Palle Schmidt er ikke kun krimiforfatter til De Efterladte, som vi taler om. Han har også lavet krimirollespil,  skrevet ungdomsromaner, lavet børnebøger med sin kone Line Leonhardt, og så er han illustrator og har udgivet flere såkaldte graphic novels, ligesom han også underviser i at lave tegneserier.

Og så står han sammen med Malene Kirkegaard bag podcasten Plotcast, hvor han interviewer forfattere om det at skrive.

Schmidts hovedperson i De efterladte er den kriminelle Hauge, der netop er kommet ud fra fængslet.

Da jeg selv forlader Fængslet i Horsens sent søndag eftermiddag er jeg  proppet med herlige indtryk og gode samtaler og inspirerende arbejdsopgaver.

Sej kop fra Gyldendals Bogklub Krimi & Spænding. Foto: Rebekka Andreasen.

Jeg glædes over, at vi krimifreaks, der nogle gange godt kan føles os lidt klemte i andre litterære sammenhænge, her i Horsens har et herligt fællesskab, der både gør os klogere, udfordrer os og underholder – nøjagtig som de krimier, vi alle godt kan lide at læse.

Det er kulturformidling, der batter.

Krimikram fra

Rebekka Andreasen, Vild Med Krimi

PS: 7500 gæster lagde vejen forbi Horsens i weekenden hvilket er ny publikumsrekord. Nordeuropas største krimifestival åbner dørene til Fængslet i Horsens igen 28. – 29. marts 2020.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 thoughts on “Reportage fra Krimimessen i Horsens 2019

    • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

      Kære Birgitte

      Tak for din kommentar. Det var sødt skrevet. Jeg er også meget glad.
      Mange hilsner fra
      Rebekka

  • Arne Stjernholm Madsen

    Dejligt, at du blev grebet af præsentationen af min tegneserieudgave af “Mord ved Runddelen” – tak! MVH Arne Stjernholm

  • Helle Klitgaard

    Tak for en god beskrivelse af dine oplevelser på Krimimessen. Jeg vil tjekke Youtube, og se hvad jeg kan finde der, så jeg kan få syn for sagn.
    Endnu engang stort tillykke med den stort fortjente pris.

    • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

      Kære Helle

      Selv tak – og tak for dine altid søde ord her på bloggen. Dejligt du læser med. Prøv også at søge efter interviews på Krimimessens Facebookside lige her: https://www.facebook.com/Krimimessen/ – schroller du lidt ned finder du interviews fra Sort Scene.

  • Jan Poulsen

    Stort tillykke med prisen – godt gået
    Jeg var i Bordeaux i denne weekend – så jeg havde ikke mulighed for at deltage i Krimimessen

    • Rebekka Andreasen

      Kære Jan
      Tak for dine søde ord.
      Bordeaux lyder også fantastisk. Dejligt. Håber du nød det. Men med din smag i bøger tror jeg også, at du vil være vild med en tur i Fængslet i Horsens.
      Bedste hilsner
      Rebekka