Skyggerummet af Jan-Erik Fjell 2


Foreløbig er to af Jan-Erik Fjells krimier oversat til dansk. Den tredje bog om kriminalkommissær Anton Brekke er netop udkommet i Norge.

Foreløbig er to af Jan-Erik Fjells krimier oversat til dansk. Den tredje bog om kriminalkommissær Anton Brekke er netop udkommet i Norge.

Anmeldelse: Den unge norske krimiforfatter Jan-Erik Fjell viser et Norge, der er alt andet end velpoleret og sundt.

Da nordmanden Jan-Erik Fjell debuterede med krimien Den tavse i sit hjemland, blev han udråbt til at være den nye Jo Nesbø. Det er han ikke, men ligesom sin berømte kollega har han ikke berøringsangst over for at beskrive skyggesiderne ved det norske samfund.

Trafficking og pædofili – det er barske emner, forfatteren tager fat på i Skyggerummet. Bogen stiller bl.a. det spørgsmål, om man kan acceptere selvtægt i forbindelse med pædofili?

Skyggerummet er en rå, spændende og tankevækkende krimi, der bl.a. følger den småkriminelle litauer Bernandas Mielkos, der tror, at han har fragtet narko gennem Europa for efterfølgende at finde ud af, at lasten består af to mindreårige drenge. Det gør ham temmelig perpleks og han aner ikke, hvordan han skal tackle den situation, han har hvirvlet sig ind i. Situationen bliver ikke mindre ufarlig af, at den person, der skulle overtaget lasten, bliver myrdet.

Anton Brekke sættes på sagen. Han er et interessant bekendtskab. Han er kantet, egoistisk, selvcentreret og respektløs. Og så er han ludoman med stor hang til poker (Hans ludomani fylder ikke nær så meget som i første bind, og det klæder fortællingen.) Jan-Erik Fjell skriver med humor og lune trods de barske temaer. Og han har en fin sans for dialoger, der virker troværdige og ikke tager os mere i hånden, end vi har brug for.

Især scenerne med den litauiske småforbryder fænger. Det var de kapitler, jeg læste med størst iver. Og jeg gætter med gru på, at du kan finde virkelige eksempler på bagmænd som Bernandas boss – en kynisk og fuldstændig skrupelløs gangster uden snert af empati.

Forfatteren nøjes med at antyde i stedet for at udpensle væmmelige detaljer. Tak for det. Vi forstår så rigeligt, hvor han vil hen. I efterordet til bogen skriver Jan-Erik Fjell, at der under researchen og hans snak med bl.a. politifolk kom så meget frem, der var så stærkt, at han ikke tog det med i bogen:

Når det gælder et emne som dette, bliver selv fantasien overgået af, hvor grotesk virkeligheden er, skriver han.

Bind 2 i serien om kriminalkommissær Anton Brekke er endnu bedre end debutkrimien.

Du kan læse min anmeldelse af  Den tavse – første krimi om kriminalkommissær Anton Brekke – lige her


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Skyggerummet af Jan-Erik Fjell

  • Helle K.

    Jeg har Skyggerummet liggende, men er ikke kommet i gang – jeg var ikke specielt glad for “Den tavse” og jeg synes slet ikke, at han når Nesbø til anklerne. Måske skulle jeg tage mig sammen og få læst den på trods af det.

    • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

      Jeg er enig – han når IKKE Jo Nesbø til sokkeholderne. Men mindre kan jo også gøre det. Det er min opfattelse, at Jan-Erik Fjell deler vandene. Har mødte flere, der som jeg rigtig godt kan lide hans bøger – men også flere, der slet ikke kan komme ordentligt i gang med bøgerne. Jeg synes denne er bedre end Den Tavse, men hvis du slet ikke var vild med første bind, så kan det jo være, at du bare slet ikke er til hans bøger 😉