Streamingtips til fem serier du kan se uden at have HBO eller Netflix 2


Streaming/tv-serier: Amerikanske tv-serier som The Wire, Sopranos og Mad Men har været med til at gøre seriegenren uhyre populær, og nu går tv-serier deres sejrsgang over hele verden. Det er længe siden, tv-serier stod i skyggen af film. Her får du mine anbefalinger til fem tv-krimier, du lige nu (juni 2020) kan streame på DR.

Jeg er glad for gode tv-krimier. Og streamingtjenester. Herhjemme, hvor også min mand og tre børn mellem 10-18 år streamer lystigt, skifter vi mellem de forskellige tjenester og har lige nu en periode med Netflix. Men kun et par uger endnu. Når højsommeren nærmer sig, opsiger jeg altid vores abonnement, fordi de lange lyse sommeraftener skal bruges til andet end at glo på en skærm. Så er vi klar til streamingtjenester igen til efteråret, når vejret indbyder til varme tæpper, sofahygge og bingewatching. Men måske jeg en enkel aften snupper en god DR-serie. Der er meget godt krimiguf gemt på netop DR.

Abonnement på en streamingtjeneste eller ej: Måske får du lyst til at se en god serie i løbet af sommeren? Du kan også vente til dagene bliver kortere og mørkere, for serierne er tilgængelige frem til 2021. Her får du fem tips til gode tv-serier, du kan streame lige nu på dr.dk:

5 gode tv-krimier:

  • Tag med til Edinburgh i Offeret (The Victim) der er en britisk thrillerserie fra 2019. Der er fire afsnit af knap en times varighed. For 15 år siden blev sygeplejersken Annas 9-årige søn myrdet. Drabsmanden har afsonet sin fængselsstraf, og han har fået en ny identitet. Nu skal Anna (Kelly Macdonald) selv for retten, anklaget for at have afsløret morderens nye identitet. Hun er tynget af sorg og hævnlyst. Og så er hun rasende. Men er buschaufføren Craig (James Harkness) i det hele taget drabsmanden? Eller er han offer for en tragisk forveksling? Mørk, intens, meget dyster krimi med fokus på det psykologiske. Serien jonglerer med mange forskellige dilemmaer. For hvem er egentlig offer, og hvem er gerningsmand? Og er selvtægt okay i helt grelle tilfælde? Du møder også John Hannah som frustreret politimand med sprød skotsk accent.

 

  • Finsk tv-krimi spørger du? Ja! Paradiset besår af i alt otte afsnit af cirka 45 minutters varighed. En meget fin serie, der er utraditionel på flere måder. I Paradiset sendes Hilkka Mäntymäki, der er en kvindelig efterforsker fra det nordlige Finland, til Fuengirola på den spanske solkyst for at opklare drabene på en finsk familie. Her skal hun samarbejde med en yngre spansk politimand. På den måde kommer hun også lidt væk fra sin plejekrævende og demente mand. Stærke personkarakterer, langsom spænding og et overraskende plot. Og en sælsom sprogblanding af finsk og spansk. Yksi kaksi kolme sæt i gang.

 

  • Også Arne Dahls bestseller-krimier om A-gruppen kan du se som tv-serie på dr.dk. Det er anden sæson, der i øjeblikket er tilgængelig på DR, og den svenske serie er fra 2015. I alt fem afsnit af spillefilmslængde (godt to timer) kan du fornøje dig med. Den svenske specialenhed A-gruppen har været opløst i to år. Da flere polske kvinder bliver brutalt myrdet, beslutter politiet at genoprette enheden under ledelse af kommissær Kerstin Holm (Malin Arvidsson). Der er selvfølgelig også gensyn med Paul Hjelm (Shanti Roney) og de andre skarpe politifolk fra A-gruppen. I sin tid var Arne Dahl selv med til at caste skuespillerne til serien. Det er klassisk svensk krimi, når det er rigtig godt. Med højt tempo og masser af spænding. Og med en gruppe svenske politimænd af kød og blod, vi godt gider være i selskab med. En virkelig vellykket tv-serie og et fornemt eksempel på bøger, der med succes er forvandlet til tv-serie. Når du har set tv-serien, kan du jo læse/genlæse bøgerne.

 

  • Den dømte (Innocent) fra 2018 er endnu en britisk serie – der er to afsnit af cirka halvanden times varighed. I syv år har David Collins (Lee Ingleby) været fængslet for drabet på sin kone. Nu er dommen blevet omstødt, og David kæmper for at få sine to børn og sit liv tilbage. Men det er svært at vride sig fri af fortiden. Og sagen skal efterforskes på ny af kriminalkommissær Cathy Hudson (Angel Coulby). Men hvis ikke David har slået konen Tara ihjel – hvem har så? Og er Collins svigerinde, der har taget sig af børnene de sidste syv år, villig til at give slip på ungerne? Rigtig fin serie, der også er et familiedrama. Der er noget foruroligende over Collins, der udstråler vrede og aggressivitet, men er han i virkeligheden et offer?

 

  • Forsvundet: Pigerne fra Red Light District (Baptiste). Britisk tv-serie fra 2019 i seks afsnit af cirka en times varighed. Det er tredje sæson med den franske efterforsker Julien Baptiste. I denne ret suveræne sæson er han taget til Amsterdam for at lede efter en ung kvinde, en prostitueret, der er forsvundet. Det bliver en farlig jagt, der bringer Baptiste rundt i ja, Red Light District og Amsterdams rå underverden. Tyrkisk/franske Tchéky Karyo spiller hovedrollen som Baptiste – afdæmpet og kraftfuldt på en gang. Han har sådan et karismatisk ansigt, som jeg er fascineret af at kigge på. Og så spiller han en troværdig og sympatisk karakter, som jeg har lyst til at følge på hans farefulde og dramatiske færd. Skrupelløse skurke, masser af spænding og en hæsblæsende finale – serien indeholder det hele. Du kan også nyde Tom Hollander, der spiller onkel til den forsvundne unge kvinde.

 

 

For cirka et år siden arrangerede Aarhus Universitet Tænkepauser LIVE, hvor vært og komiker Sebastian Dorset (tv) interviewede lektor i litteraturhistorie – og serienarkoman – Tore Rye Andersen. Foto: Rebekka Andreasen

PS: Jeg kan også anbefale Tore Rye Andersens bidrag til serien Tænkepauser, som Aarhus Universitetsforlag står bag. En kort, letlæselig og interessant sag om netop serier. Både film-serier, tv-serier og bog-serier. Den lille bog hedder…. Serier. Og som forfatteren, der er lektor i litteraturhistorie, Aarhus Universitet siger:

“Der er ikke noget værre, end serier, der bliver ved for længe – det skulle da lige være serier, der stopper for tidligt.”

PPS: Se her hvad jeg tidligere har anmeldt og omtalt af tv-serier

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Streamingtips til fem serier du kan se uden at have HBO eller Netflix