Hvornår har du sidst læst en bog af en debutant? 2


Debutanter: Læs lige overskriften igen. Hvad er dit svar på spørgsmålet? I øjeblikket er jeg selv i gang med at læse en debutkrimi, og den bog anmelder jeg selvfølgelig senere her på bloggen. Selvom de store forlag ikke udgiver mange debutanter, så er der mange små og mindre forlag, der gerne lægger (bog)ryg til en debutant.

Billedet her er fra BogForum 2014, hvor Thomas Rydahl vandt Debutantprisen for Eremitten. I min anmeldelse skrev jeg: “Eremitten er en sær krimi. En løjerlig størrelse. Men sær og løjerlig kan også være godt, rigtig godt endda”. Foto: Rebekka Andreasen

Tidligere på året lavede Kulturen på P1 en optælling af skønlitterære debutanter i 2019 blandt fire af landets største forlag. Den viste, at:

 • tre skønlitterære debutanter udkom på Gyldendal (ingen krimier)
 • tre skønlitterære debutanter udkom på Lindhardt & Ringhof (ingen krimier)
 • tre skønlitterære debutanter udkom på Politikens Forlag (en krimi)
 • fire skønlitterære debutanter udkom på People’s Press (tre krimier)

Der er ikke særlig mange. Faktisk forbløffende få. Heldigvis udkommer der stadig debutanter og mange flere end de nævnte oven over – blot på mindre forlag. Og bøger fra små forlag kan sagtens blive en succes. Et eksempel på det er Thomas Rydahls debutkrimi/spændingsroman Eremitten. Den udkom på det lille Forlag Bindslev. Med bogen vandt Rydahl ikke kun Debutantprisen på BogForum, men også Harald Mogensen-prisen for årets bedste danske krimi og Glasnøglen for årets bedste nordiske spændingsroman. I dag er forfatteren tilknyttet Politikens Forlag

Giv en debutant en chance. Hvem ved – måske opdager du et nyt skønt forfatterskab?

Du kan jo kaste dig over en af de debutkrimier, jeg tidligere har anmeldt – debutanter fra både små og store forlag. Det kan godt være, at krimiforfatterne i dag har skrevet flere bøger, men det er deres debutbog, jeg har anmeldt.

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Hvornår har du sidst læst en bog af en debutant?

 • Bjarne Wildau

  Jeg fandt tilfældigt men heldigt to debutanter, begge fra Byens Forlag. Begge har klaret sig godt. Forsøgte mig også med en tredje debutant fra samme forlag. Så ubehjælpsomt skrevet, at jeg glemte alt om den krimi efter 10 sider. Og en pardebut fra Dreamlitt.

  Thomes Rydahl vandt også den nordiske krimipris Glasnøglen. Hans triologi om Erhardt Jørgensen er fantastisk. Forfatteren kan over fem seks linjer skabe en stemning, spænding, som andre skal bruge mord og afhuggede hoveder til. Mindst.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Tak for kommentaren Bjarne.
   Det gjorde han nemlig – ret sejt med netop den pris for en debutroman.

   Bedste hilsner fra
   Rebekka