Debutanter: Læs lige overskriften igen. Hvad er dit svar på spørgsmålet? I øjeblikket er jeg selv i gang med at læse en debutkrimi, og den bog anmelder jeg selvfølgelig senere her på bloggen. Selvom de store forlag ikke udgiver mange debutanter, så er der mange små og mindre forlag, der gerne lægger (bog)ryg til en debutant.
Tidligere på året lavede Kulturen på P1 en optælling af skønlitterære debutanter i 2019 blandt fire af landets største forlag. Den viste, at:
- tre skønlitterære debutanter udkom på Gyldendal (ingen krimier)
- tre skønlitterære debutanter udkom på Lindhardt & Ringhof (ingen krimier)
- tre skønlitterære debutanter udkom på Politikens Forlag (en krimi)
- fire skønlitterære debutanter udkom på People’s Press (tre krimier)
Der er ikke særlig mange. Faktisk forbløffende få. Heldigvis udkommer der stadig debutanter og mange flere end de nævnte oven over – blot på mindre forlag. Og bøger fra små forlag kan sagtens blive en succes. Et eksempel på det er Thomas Rydahls debutkrimi/spændingsroman Eremitten. Den udkom på det lille Forlag Bindslev. Med bogen vandt Rydahl ikke kun Debutantprisen på BogForum, men også Harald Mogensen-prisen for årets bedste danske krimi og Glasnøglen for årets bedste nordiske spændingsroman. I dag er forfatteren tilknyttet Politikens Forlag
Giv en debutant en chance. Hvem ved – måske opdager du et nyt skønt forfatterskab?
Du kan jo kaste dig over en af de debutkrimier, jeg tidligere har anmeldt – debutanter fra både små og store forlag. Det kan godt være, at krimiforfatterne i dag har skrevet flere bøger, men det er deres debutbog, jeg har anmeldt.
- Den permanente af Thomas Bagger
- Vintermørke af Birgithe Stender-Jensen
- Krokodillevogteren af Katrine Engberg
- Forsvundet af Tina Frennstedt
- Eremitten af Thomas Rydahl
- Vinterland af Kim Faber og Janni Pedersen
- Granitgraven af Pernille Boelskov
- Maestro af Geir Tangen
- Jeg vil savne dig i morgen af Heine Bakkeid
Jeg fandt tilfældigt men heldigt to debutanter, begge fra Byens Forlag. Begge har klaret sig godt. Forsøgte mig også med en tredje debutant fra samme forlag. Så ubehjælpsomt skrevet, at jeg glemte alt om den krimi efter 10 sider. Og en pardebut fra Dreamlitt.
Thomes Rydahl vandt også den nordiske krimipris Glasnøglen. Hans triologi om Erhardt Jørgensen er fantastisk. Forfatteren kan over fem seks linjer skabe en stemning, spænding, som andre skal bruge mord og afhuggede hoveder til. Mindst.
Tak for kommentaren Bjarne.
Det gjorde han nemlig – ret sejt med netop den pris for en debutroman.
Bedste hilsner fra
Rebekka