Trofæ af Steffen Jacobsen 5


Propper du Trofæ med i kufferten, når du skal på vinterferie, så skal dine omgivelser ikke regne med, at du er social. Du vil nemlig læse HELE tiden.

Prop Trofæ i kufferten, når du skal på vinterferie.

Anmeldelse: Arrangerede safarier – på mennesker. Det er bl.a. hvad Steffen Jacobsens stærkt underholdende, barske og velskrevne krimi Trofæ handler om.

Jeg var omkring 15 år, da jeg sidst i 80’erne så thrilleren Betrayed, hvor Debra Winger spiller en FBI-agent, der bliver forelsket i landmanden Tom Berenger. I sin fritid ynder han at gå på jagt – efter mennesker med en anden hudfarve eller seksuel orientering end ham selv. Den film gjorde et kæmpe indtryk på mig. Måske på grund af min alder, men jeg var chokeret over, at man så kynisk – og uden for en krigszone – kunne arrangere menneskejagter. For hvis man kan portrættere det på film, så sker der vel også derude i virkeligheden et sted?

Da de fandt ham, så han solen gå ned bag fjeldene vest for Porsangerfjorden og vidste, at han ikke ville se den igen.

Sådan lyder første linje af prologen af Steffen Jacobsens krimi Trofæ. Så er vi i gang. Og med på menneskejagt i det nordligste Norge. Gys.

Trofæ handler nemlig bl.a. om organiseret jagt – på mennesker. Menneskejagt er også et tema, som vi kender fra krimier som Liv Mørks Falken og Falkoneren og Jussi Adler-Olsens Fasandræberne. Det er nervepirrende og makabert at læse om – og hamrende spændende. (Har du endnu ikke læst noget af Liv Mørk, så kast dig evt. over denne fantastiske bog)

Handling: Da Elisabeth Caspersen – hovedrig arving til et dansk industriimperium – finder en amatørfilm i sin afdøde fars pengeskab, hyrer hun den eksklusive privatdetektiv Michael Sander til at undersøge sagen. Filmen skildrer en kynisk menneskejagt, og Elisabeth Caspersen frygter, at den vil ødelægge såvel det verdensomspændende firma som hendes eget liv. For en af personerne på filmen har en umiskendelig lighed med hendes far.

Samtidig tilkaldes politikommissær Lene Jensen til et selvmord i Holbæk. En højt dekoreret eks-soldat har hængt sig i sin have – men hvorfor er hans hænder lænket sammen på ryggen med håndjern?

Uddannet læge

For min skyld må der gerne være flere krimiforfattere, der lige snupper en uddannelse som ortopædkirurg, hvis det betyder, at de kan skrive lige så fremragende og fængende som Steffen Jacobsen, der netop er uddannet læge. Bogen er ikke kun nervepirrende og interessant at læse – den er også rigtig godt skrevet. Dialoger og handling driver naturligt, effektivt og ubesværet historien frem, spændingen er stort set konstant gennem hele bogen, og Steffen Jacobsen evner at udtænke et godt plot, som han dog efter min mening afslører lidt for tidligt i bogen. Forfatteren, der også har skrevet bl.a. Passageren og Den gode datter, bliver bare bedre og bedre. Mere skarp i både skrivestil og plot.

Nogle scener i bogen er meget barske, og jeg ved ikke helt, om de er nødvendige for fortællingen. Men hvis forfatteren i stedet for at udpensle detaljer havde antydet dem, så ville det ikke i samme grad give det stærke billede af meget betændte, afstumpede og psykopatiske bagmænd.

Bogen tager også fat på tematikken omkring hjemvendte professionelle soldater, der har deltaget aktivt i krigshandlinger rundt omkring i verden. Hvordan tackler man det faktum, at man den ene uge kan være på livsfarlig mission for i den næste at lave kødsovs og hente børn i vuggestue?

Hovedpersonerne politikommissær Lene Jensen og den højtspecialiserede privatdetektiv Michael Sanders er sympatiske, handlekraftige og nemme at holde af. Og jeg håber, at jeg møder dem igen. Snart.

Trofæ udkommer 5. februar.

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 thoughts on “Trofæ af Steffen Jacobsen

 • Steffen Jacobsen

  Kære Rebekka,

  Vil bare sige tusind tak for den flotte anmeldelse. Jeg håber og tror på at du vil komme til at høre meget mere
  til Jensen & Sander.

  Bedste hilsner

  Stefefn Jacobsen

 • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

  Selv tak – og tak for en forrygende bog. Håber den får et godt og langt liv. Vil glæde mig meget til at læse mere. Arbejder du på en efterfølger?

  • Steffen Jacobsen

   Hej Rebekka,

   jeg skriver altid på et eller andet – eller tænker i det mindste på en historie. Hvis jeg ser tilbage på min korte forfatterkarriere har jeg skrevet lige så mange manuskripter, der rent faktisk udkommer, som ting, der aldrig bliver til noget – det er svært at vide på forhånd. Det er meget vanskeligt for én selv at se skoven for bare træer – virkelig vide, om det er godt, det man laver, eller ikke fungerer. Men jeg har en idé til en historie med de to protagonister, der på papiret kunne blive godt. Problemet er at alt hvad jeg har skrevet altid er endt et helt andet sted og med nogle andre karakterer end først planlagt. Jeg bryder mig ikke så meget om puslespilskrimier a la Agatha Christie – elelr jeg kan godt lide at læse dem – men vil ikke selv skrive på den måde. Det betyder ikke så meget for mig at læseren ved, hvem forbryderne er fra starten. Det der interesseer mig er deres motiver til at handle, som de gør. Jeg vil også helst sætte figurerne ind i en større samfundsmæssig og historisk kontekst. En katastrofe som et terrorangreb feks., ikke for katastrofens skyld men for at undersøge de små mennesker – som vi alle er – der går rundt på bunden af de store begivenheder.

   Le Carré gør dette sublimt. Det samme gør Philip Kerr, Kate Atkinson, Eric Ambler og Martin Cruz Smith, som alle er forbilelder.

   Tak for din interesse.

   Bedste hilsner

   Steffen

   • Thomas Rytter

    Kære Steffen.
    Jeg er i skrivende stund i gang med Trofæ, men overvejer at lægge den på hylden. Jeg bliver gang på gang generet af at læse plotpassager, og til tider også hele talepassager, der er direkte stjålet fra filmen 8mm. Du ved sikkert godt selv hvilke der er tale om. Tilsigtet eller ej, så generer det mig meget at du på den måde “låner” fra andre i din ellers fine bog. Nogle ville sikkert endda kalde det for at stjæle.
    Mvh Thomas

    • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

     Hej Thomas

     Jeg har godkendt din kommentar selvom jeg ikke aner, om du har ret. Men måske du skulle kontakte forfatteren direkte med din kritik. Har ikke set filmen, men er vild med Trofæ. Vh og god sommer fra Rebekka