Anmeldelse:Underholdende, ukendt territorium og uhyggelig. Tre stikord der kort beskriver Under en sort himmel, der er Inger Wolfs sjette selvstændige krimi i serien om politikommissær Daniel Trokic.
Havde du for en måned siden spurgt mig, hvor i verden Anchorage ligger, så havde jeg ikke anet det. Men efter at jeg har læst krimiforfatter Inger Wolfs Under en sort himmel, der foregår i netop Anchorage, så har jeg været opslugt af at google Alaska.
Anchorage er nemlig Alaskas største by. Og det er her, at en respekteret og kendt dansk vulkanforsker bliver fundet skudt i en villa i udkanten af byen sammen med sin kone og søn. Drabsmanden har placeret ofrene rundt om et bord, og på bordet står et dukkehus med fire små dukker og en bunke aske. Men der mangler én ved bordet. Familiens 11-årige datter er forsvundet, og en større eftersøgning bliver sat i gang – for er hun løbet væk, eller har drabsmanden taget hende med? Og hvilke hemmeligheder gemmer familien selv på?
Normalt lader Inger Wolf sin politikommissær med den kroatiske baggrund operere i Aarhus og omegn, men forfatteren trængte til at få inspiration et andet sted fra – og hun kunne åbenbart ikke komme langt nok væk. Det klæder historien. Og vi køber præmissen om, at Trokic får ordre til at hjælpe med opklaringen og rejser langt mod nordvest.
Jeg er begejstret for, at Inger Wolf har valgt Alaska med polarmørke, ufremkommelig, barsk natur, isolerede egne, bidende minusgrader og en himmel, der ikke kun er sort, men som kan åbne sig op, så sneen vælter ned. Der er et eller andet ildevarslende over forfatterens beskrivelser og betragtninger af polarklimaet, der lægger sig som en sort, dramatisk, fremmedartet dyne over fortællingen og giver associationer til f.eks. islandske krimier, der med få naturbeskrivelser slår tonen an til noget vildt, råt og dystert. Forfatteren har tidligere brugt de ydre beskrivelser som symbol på hendes hovedpersoners indre, og det virker også denne gang.
Når mordet skal efterforskes i et område, hvor vulkaner med jævne mellemrum gør opmærksom på sig selv ved at spytte store mængder af røg og aske mange kilometer op i luften, og når ofrene er en vulkanforsker og hans familie, så får vi selvfølgelig viden om vulkaner. Heldigvis serverer Inger Wolf sin viden på en yderst underholdende måde. Det bliver ikke belærende eller leksikon-agtigt.
Mere Trokic tak
Jeg holder af personerne fra de forrige Trokic-bøger og var spændt på, om jeg ville savne it-specialisten Lisa Kornelius og de andre kendte ansigter fra Østjyllands Politi. Det gjorde jeg faktisk en smule. Men jeg kom til at holde af den sympatiske halvt indfødte kriminalassistent Angie Johnson, der er Trokics makker i Alaska. Hun er en interessant person, som gemmer på en hemmelighed om sin fortid. Til gengæld ville jeg gerne have haft lidt mere Trokic. Være lidt mere i hans hoved i denne bog.
Inger Wolf er kendt for at lave indviklede plot, der underholder og ikke er nemme at gennemskue. Også denne gang disker hun op med et forrygende plot, der gør Under en sort himmel til en page turner af rang. Hun kan virkelig sit kram. Hun formår at skabe uhygge, så hjertet banker lidt hurtigere. Og så kan hun skrive om psykopater, så man får helt ondt i maven. Ligesom hendes øvrige bøger kredser hun også denne gang om barndomstraumer, og om hvad de gør ved mennesker. Inger Wolf er ikke for tøsedrenge. Men skrive forrygende krimier, det kan hun.
Bogen, der udkommer torsdag den 14. marts, er udgivet på forfatterens eget forlag, Black Cat Edition. Læs her bl.a. hvilken fiktion hovedperson, Inger Wolf gerne ville møde.
Den er helt sikkert et must for en hver krimielsker. Glæder mig meget til at møde Inger Wolf på krimimessen – lige om lidt 🙂
Glæd dig til bogen, Lone. Og ja, det er jo altid en fornøjelse at møde forfattere live på messer rundt omkring. Og jeg glæder mig også særligt til krimimessen, hvor der er fokus på den genre, som jeg ELSKER.