Anmeldelse: Tatovøren (Blodengel 3) af Lotte Petri 2


Anmeldelse: Danske Lotte Petri har altid været effen til at skrive uhyggen frem, så de bittesmå hår i nakken rejser sig og er i konstant alarmberedskab. Tatovøren, der er tredje del af Blodengel-serien om Sofie Engell fra E-gruppen under Midt- og Vestsjællands Politi, er ingen undtagelse. Bogen er voldsom, og den er voldsom underholdende.

Tatovøren er tredje del af Blodengel-serien om efterforsker Sofie Engell.

Lotte Petri er en af de krimiforfattere, der skriver såkaldte Mofibo Originals. Historier, der ofte udkommer på lyd, før de udkommer som fysiske bøger. Jeg har derfor lyttet til Tatovøren som lydbog på Mofibo.

Og det gav lige et ekstra nøk opad på intensitets-stigen, for ét er at læse en grum (og god ikke at forglemme) krimi. Det er helt anderledes intimt at få den spændstige handling direkte ind i ørerne via Dan Schlossers stemme, der både kan ose af tryghed og af noget temmelig ildevarslende. Men at lytte koster altså indimellem. Jeg er den type, der ikke sjældent læser den samme passage flere gange, for lige at få detaljer med, og der ryger engang imellem lidt på lyttekontoen.

Bogen er proppet med cliffhangere. Mums. Jeg var godt gammeldags skræmt på den absolut herlige måde – selvom jeg blot gik og nussede i haven og hev mælkebøtter op, mens jeg lyttede til tredje fortælling om Sofie Engell fra den såkaldte E-gruppe. Hun har en baggrund som psykolog og arbejder nu hos Midt- og Vestsjællands Politi. Og man kan roligt kalde hende for en meget kompleks og også dysfunktionel heltinde.

For hver bog i Blodengel-serien kommer der endnu mere kød på karaktererne. Sofie Engell kæmper stadig med en angst og en uforløst sorg, og hun har svært ved at rive sig løs af et usundt forhold til sin chef. Hun slider sig selv og kæmper for at finde ro. Og tyr til en blanding af piller og alkohol for at finde netop den ro. Samtidig er hun på flugt fra en voldelig fortid. Det er aldrig kedeligt at følge hende, og Petri skriver hende fint frem som en både sårbar, men også stærk kvinde.

Da liget af en kvinde bliver fundet ved Sjælsø nord for Birkerød, er det straks tydeligt, at der ligger en forbrydelse bag. Begge øjne er fjernet fra liget. Selv for garvede efterforskere er det en svær sag at håndtere, og Sofie Engell og hendes kolleger bliver sat på sagen.

Et af bogens temaer er mænd, der hader kvinder. Virkelig hader kvinder. Såkaldte incels. Desperate og ekstremt voldsparate mænd, der føler et kolossalt had til kvinder og vil gøre alt for at ydmyge og skade dem. Et tema, som også Michael Katz Krefeld har skrevet om i Nattens udyr.

For at skrive det univers frem så realistisk som muligt, så bliver ordene voldsomme. Også i Tatovøren, der også – surprise – kommer ind på tatoveringer. Ofte har Petri et videnskabeligt tvist på sine krimier, og en af forfatterens store styrker, synes jeg, er netop, hvordan hun limer interessante og ofte originale emner sammen med et fedt plot. Som læser eller lytter får jeg altid et eller andet nyt, jeg ikke havde forventet. Tak for det.

Som research til bogen besøgte Lotte Petri nogle københavnske tatovør-butikker – særligt én, hvor man laver nogle særlige, helt ekstreme tatoveringer, som du kan læse mere om i krimien. Du forskånes ikke for groteske, blodige billedskabende detaljer. Nu er du advaret, hvis du især sværger til såkaldte ‘cozy mysteries’, hyggekrimier.

Men altså. Lotte Petri evner at skrive møghamrende uhyggeligt, og hvor er det godt. Måske har vi brug for fiktive rædsler for bedre at kapere de uhyrligheder, der sker i det virkelig liv?

Der er også gensyn med den sympatiske kollega Walter, der denne gang bakser med både teenagesøn og ekskone, og vi møder også den grønlandske politibetjent Pipaluk, som trofaste læsere kender fra Blodengel 2 Åndemaneren.

Kommer der en fjerde bog i serien, lytter eller læser jeg gladeligt med igen.

Lotte Petris bøger om Sofie Engell i rækkefølge:

 • Tandsamleren – Blodengel 1
 • Åndemaneren – Blodengel 2
 • Tatovøren – Blodengel 3

PS: Bogen er et anmeldereksemplar fra Mofibo.

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Anmeldelse: Tatovøren (Blodengel 3) af Lotte Petri

 • Simon Blesnet

  Jeg blev lige så glad for at læse din anmeldelse af Lotte Petris serie som beskrevet ovenfor, Bodengel 1-3, men æw, de er desværre ikke udgivet som lydbøger i de store butikker, Saxo.com og Bog og Ide.
  Jeg er ikke interesseret i streamede udgaver fordi jeg overfører til mp3 player. Gider ikke rode med mobil.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Hej Simon
   Tak for din kommentar. Det kan godt være, at Mofibos Originals kun findes på Mofibo. Det ved jeg faktisk ikke helt.
   Men heldigvis findes der masser af gode lydbøger andre steder.
   God lyttelyst og tak fordi du følger med her.
   Bedste hilsner
   Rebekka