Mads Peder Nordbo – 1. søndag i advent


Mads Peder Nordbo står bag den meget anmelderroste spændingsroman Odins labyrint – et glasbarns fortællinger

Vild Med Krimi tager hul på adventskalenderen med spørgsmål til debutanten Mads Peder Nordbo, der strøg direkte ind på bestsellerlisterne med sin spændingsroman Odins labyrint.

Kun fem dage efter udgivelsen blev 2. oplag af bogen sendt til tryk. Fynboen Mads Peder Nordbo er cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur + B.A. i Filosofi, og han er allerede i gang med sin anden roman, der indtil videre har titlen Gudspartiklen. Læs mere om forfatteren her

Hvorfor er du fascineret af krimigenren?

– Jeg er nok mest fascineret af spænding og mørke. Jeg kan godt lide bøger, hvor spænding kombineres med en række store spørgsmål om f.eks. ’godt og ondt’ eller ’liv og død’. En ting er jo at læse om noget ondt eller uhyggeligt; noget andet er at forstå det. I min egen bog Odins labyrint er der en ret grum person, der omtales som Skyggen. Denne person har både slået ihjel og voldtaget, og derfor ligger det lige for, at vi alle skal hade ham, men det er ikke målet. Målet er, at vi forstår ham, fordi vi lærer ham at kende. Men de fleste vil dog nok trods alt stadig helst se ham fanget, inden bogen slutter, men om det sker, vil jeg ikke afsløre her. Så som sagt. Det, der fascinerer mig, er spillet mellem godt og ondt.

Den sidste krimi (eller fagbog om krimi) du har læst?

– Det er Keplers Ildvidnet. Der er noget over nordiske krimier, jeg godt kan lide. De har ofte en mere grundig personkarakteristik end f.eks. de amerikanske krimier – om end der jo er undtagelser på begge sider.

Hvilken krimi (enten i bogform eller på film) har gjort størst indtryk på dig?

– Da jeg var dreng, så jeg ofte Der Alte på TV. Jeg tror, det var første gang, jeg for alvor blev indfanget af krimi-universet. Hvad bøger angår, så løber American Psycho med æren. Den gav ret meget uro i tankerne, da jeg læste den første gang i 1997.

Hvad ser du af krimi på tv?:

– Jeg kan faktisk bedst lide at se Barnaby. Der er godt nok ikke den store ondskab over det. Til gengæld er det meget afslappende og britisk på den fedeste måde, og det kan hjernen godt trænge til i ny og næ.

Hvis du kunne møde en fiktiv krimi-hovedperson, hvem skulle det så være – og hvorfor?

– Gunvald Larsson fra ’Beck’ bøgerne. Jeg er vild med den figur. Han er på en gang både vildt sej og blød som smør. Fuld af følelser. Hans måde at tale til ’kriminelle’ på tror jeg faktisk rammer godt ned i de fleste af os; hele den der tanke med at en røvfuld i ny og næ virker mere tiltrængt end 6 hovedløse måneder i et retssystem. Og så har han altså bare sin helt egen måde ikke at finde sig i noget på: “Nu tar du faan e’ mej och talar klarspråk eller så går kommissarie Beck och bokar ett rum på akuten.”

Hvilken krimi (bog eller dvd) ønsker du dig til jul?

– Jean-Christophe Granges Rejsende uden bagage. Den fik 5 hjerter af Bo Tao Michaëlis i Politiken under titlen ’Ondskabens mester lever op til sit tilnavn.’ Det lyder som noget for mig.

Hvad har du travlt med lige nu?

– Jeg har mest travlt med efterdønningerne fra udgivelsen af Odins labyrint, men jeg skal snart have fundet tiden til at afslutte min anden bog Gudspartiklen, så den kan komme ind til forlaget.

Jeg har tidligere omtalt Mads Peder Nordbos debutroman her, hvor du også kan se trailer for bogen.

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.