Salander/Blomkvist-serien afsluttes med ny krimi til august 4


Hende der må dø afslutter Millennium-serien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Bogen er skrevet af David Lagercrantz og udkommer til august.

Sjette Salanderbog: Til august udkommer svenske David Lagercrantzs tredje bog om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Hende der må dø hedder bogen, der samtidig bliver afslutningen på Millennium-serien.

Sjældent har jeg fået så mange mails fra bloglæsere, som da jeg sommeren 2015 var i P1 for at fortælle, hvorfor jeg synes, det er i orden, at David Lagercrantz har fortsat Stieg Larssons populære serie om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.

Det er virkelig et spørgsmål, der kan få sindene i kog. Ord som gravrøveri, skandale, kommerciel udnyttelse etc. føg gennem luften. Måske jeg ripper op i den diskussion igen med indlægget her, men min holdning er stadig helt klar.  Så længe det juridisk er lovligt, synes jeg også, det er ok. Man har jo også forfattet Anders And-historier efter, at Walt Disney døde.

Stieg Larsson skrev de tre første bøger i serien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist inden sin død i 2004. Mænd der hader kvinder udkom i 2005, Pigen der legede med ilden i 2006 og Luftkastellet der blev sprængt i 2007. Ulykkeligvis nåede Stieg Larsson aldrig at opleve, hvordan han fik succes som forfatter. Mon han ville have hadet sin egen kommercielle succes?

I 2015 fortsatte David Lagercrantz serien med Det der ikke slår os ihjel med Stieg Larssons univers og karakterer. Manden der søgte sin skygge udkom i 2017 og sjette og sidste bog i Larssons/Lagercrantzs serie er altså Hende der må dø.

Om den kommende Salander-krimi skriver forlaget Modtryk:

Lisbeth Salanders fortid skyller ind over hende som snavset sort vand. Det er på tide at bryde ud af de kvælende skygger af ondskab, som hendes far, Zalachenko, alt for længe har kastet over hendes liv. Lisbeth tager til Moskva for én gang for alle at gøre regnskabet op med sin tvillingesøster Camilla.

Romanen væver politiske skandaler og magtspil på allerhøjeste niveau sammen med DNA-forskning, Himalayaekspeditioner og livsfarlig hacking.

Da jeg anmeldte David Lagercrantz anden bog om Salander/Blomkvist, skrev jeg bl.a.:

Lagercrantz kan af gode grunde ikke være Larsson, der var antiracist og feminist til fingerspidserne og kæmpede en utrættelige kamp for retfærdighed. Men før den afdøde forfatter indhylles i alt for lyserødt skær og hans forfatterskab idylliseres, vil jeg lige minde om, at Larsson ofte skrev indviklet, knudret og af og til var for nærig med punktummer. Også han kunne skrive alenlange svinkeærinder. Og Lagercrantz skriver altså godt.

Der er vist ingen tvivl om, at Stieg Larsson var en ener. Og noget ganske særligt.

Stieg Larsson var ifølge venner og kolleger en ihærdig arbejdshest, der viede sit liv til at kortlægge nazismen og højreekstremismen i Sverige. Han så det som sit livsprojekt at kortlægge nazismen, fascismen og den nationale højrefløj i Sverige ved minutiøst at monitorerer de forskellige grupperinger og organisationer. Ved at tage til møder og se, hvem der dukkede op. Ved at melde sig ind i foreninger under andet navn for at nærstudere det materiale, foreningerne sendte ud. Ved at dukke op til demonstrationer eller til såkaldte Hvid Magt-koncerter med sit kamera og finde ud af, hvem der var hvem.

Stieg Larsson var en af verdens førende eksperter i antidemokratiske bevægelser. Det kan du se mere om i dokumentarserien Stieg Larsson: Manden der legede med ilden. Læs eller genlæs min anmeldelsen af serien her

Den sociale indignation smittede af på Larssons bøger. Og lige præcis her kommer Lagercrantz en smule til kort uanset hvor velskrivende han er, hvor dygtig han er til at researche, hvor eminent en forfatter, han er. Men jeg synes, Lagercrantz skriver med respekt for det unikke Millennium-univers, som Stieg Larsson skabte.

Og du bestemmer jo helt selv, om du vil læse med, når den sjette bog udkommer til sommer.

Alt godt – og hurra for forskellige holdninger fra

Rebekka

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “Salander/Blomkvist-serien afsluttes med ny krimi til august